FB TW PIN NWS

Kıbrıs'ın denizi 400 milyar dolarlık petrol saklamakta

2007-02-02
Yunanistan'ın en saygın gazetelerinden To Vima, manşet haberine Kıbrıs açıklarında çok büyük petrol yatakları olduğu aldı. Gazete, "Kıbrıs'ın denizi 400 milyar dolarlık petrol saklamakta" başlığını kullandı.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi yetkililerinin yurtdışından yardım alarak, deniz altında araştırma yaptıklarını yazan Yunanistan'ın en saygın gazetesi To Vima, manşetine Kıbrıs'ta 400 milyar dolarlık petrol haberini çekti. Şu ana kadarki araştırmaların bölgede büyük petrol yataklarının varlığını teyid ettiği belirtilen haberde, Güney Kıbrıs Rum Kesimi hükümetinin Norveçli bir şirkete yaptırdığı sismolojik araştımalara göre doğu Akdeniz bölgesinde 15 milyar varil petrol bulunduğu tahmin edildiği açıklandı. Bu petrol yataklarının yaklaşık yüzde 50'sinin, yani 8 milyar varillik kısmının Kıbrıs açıklarında bulunduğunun ortaya çıktığı kaydedildi.

Exxon Mobil şirketi, Kıbrıs Rum kesimi hükümetine yazmış olduğu mektupla, petrol araştırma sonuçları konusunda kendilerini bilgilendirmelerini talep ettiğini ve gelecek dönemde petrol çıkarma ihalesi açılması durumda da bilgi almak istedikleri gazetede yeralan bir diğer unsur oldu. Gazeteye göre bu mektup 2001 tarihinde yazıldı, ancak Kıbrıs Rum kesimi bugüne kadar yaptığı tüm çalışmaları gizlilikle yürüttü.