FB TW PIN NWS

Exxon Mobil, Amerikan tarihinin en yüksek yıllık kazancına imza attı

2007-02-01
Exxon Mobil, Amerika tarihinin en yüksek yıllık kar miktarını bularak bir rekora imza attı. Yılın son çeyreğindeki yüzde 4’lük sapmaya rağmen Exxon Mobil’in kazancı 39,5 milyar doları göstererek tarihi bir kar oranı oldu.

Exxon’un üst düzey yetkilileri tarafından yapılan açıklamada; son çeyrekteki sapmanın tamamen petrol ve gaz fiyatlarındaki düşüşe bağlı olduğu belirtildi.

Bu arada, Exxon’un rakibi Royal Dutch Shell ise, son çeyrekte beklenmeyecek şekilde yükseliş göstererek endüstride hala çok güçlü olduğunu kanıtladı. Sektördeki diğer enerji şirketleri, ürünlerin fiyatlarındaki serbestlik, arıtmadaki sapmalar, kimyasallara yapılan harcamalar, giderek artan çelik ve işgücü maliyetleri gibi sebeplerin kendi çizgilerini olumsuz yönde etkilediğini belirttiler.

Dünyanın devlet eliyle işletilen en büyük petrol şirketi olan Exxon yılın dördüncü çeyreğinde 10.3 milyar dolarlık bir kazanç göstermiş. Bu rakam, 2005’in son çeyreğindeki kazancına göre yüzde 4.3’lük bir sapmayı işaret ediyor ve 3 yıldan beri Exxon’un ilk çeyrek dönem sapması anlamına geliyor.

Ancak, yıllık olarak bakıldığında; Exxon’un kazancı 2005 sonuçlarına oranla yüzde 9’luk bir artış göstermiş durumda. 39.5 milyar dolar ile bu kar, bir Amerikan şirketi tarafından elde edilen en yüksek yıllık kazanç olmasıyla dikkatleri topluyor.