FB TW PIN NWS

BOTAŞ: ''Doğalgazda indirim yok''

2007-02-02
BOTAŞ Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, BOTAŞ olarak bir indirim öngörmediklerini, döviz kurlarının şu anda olduğu gibi beklenin altında seyretmesi durumunda da zamma gerek kalmayabileceğini kaydetti.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in Nisan ayında doğalgaz fiyatlarında indirime gidilebileceği yönündeki açıklamasının ardından, bu yönde bir beklenti oluşmaya başlamışken, uzun zamandır finansman sıkıntısı çeken BOTAŞ, doğalgazda herhangi bir indirime yanaşmıyor. Bu konuda açıklamalarda bulunan BOTAŞ Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, Nisan ayında doğalgaz fiyatlarında indirim öngörüp öngörmediklerinin sorulması üzerine, "Şu anda bir indirim düşünmüyoruz" dedi. Bakan Güler'in sözlerinin de biraz farklı yorumlandığını ifade eden Düzyol, Güler'in aslında BOTAŞ üzerindeki maliyetlerden kaynaklı baskının biraz daha azaldığını ifade etmek istediğini kaydetti. Özellikle son üç yıllık dönemde petrol fiyatlarında çok ciddi artışlar olduğunu ve bu artışın yüzde 145'lerin üzerinde gerçekleştiğine işaret eden Düzyol, doğalgazda ise bunun yansımasının yüzde 127'leri bulduğunu kaydetti. BOTAŞ olarak bunu gaz fiyatlarına aynı oranda yansıtmadıklarını belirten Düzyol, "Geçtiğimiz sene çok ciddi fedakarlık yapıldı. 2006'da neredeyse sıfır karla çalışıldı. Bunu da söylemekte fayda var. Bir taraftan BOTAŞ'ın devam eden yatırımları var tabii. Türkiye'nin dört bir tarafında 35 projemiz var devam eden. 40'ın üzerinde şantiyemiz var. Bu yatırımların finansmanı da bir miktar nakit akışı gerektiriyor. Dolayısıyla BOTAŞ olarak şu an için bir indirim öngörmüyoruz" dedi.

Temmuz ayına kadar piyasayı izleyeceklerini ve ondan sonra belki böyle bir şeyin gündeme gelebileceğini de bildiren Düzyol, "Yani BOTAŞ'ın bir miktar karlılığını muhafaza etmesi lazım ki bu yatırımlarını çevirebilsin. Karlılığının muhafaza edemediği takdirde, kredi kullanım gereksinimimiz de o oranda artacaktır. İndirim şu an düşünülen bir şey değil" şeklinde konuştu.

DOÐALGAZA ZAM DÖVİZ KURUNA BAÐLI

BOTAŞ'ın mevcut durumda da gazı büyük bir karla satmadığını kaydeden Düzyol, "BOTAŞ başabaş noktasında götürmeye çalışıyor son iki senedir. Fiyat ayarlamalarını ona göre yapmaya çalışıyor" dedi. Düzyol, 2007 içinde bir zam öngörülerinin olup olmadığının sorulması üzerine ise, fiyat ayarlamalarını tamamen petrol ve ona bağlı doğalgaz alış fiyatlarındaki artış ve azalışlarla, döviz kurlarına bağlı olarak belirlediklerini hatırlattı.

Düzyol, "Döviz kurlarında çok ciddi bir oynama olmadığı takdirde 2007 yılı içerisinde çok fazla bir zam gereksinimi duyacağımızı zannetmiyorum. Ama 2006 yılında Hazine Müsteşarlığı'nda 2007 yılına yönelik yapılan planlamalarla ilgili yapılan toplantılarda, öngörülen bir döviz kuru vardı. Döviz kuru ile beraber belirlenen bir ortalama ham petrol fiyatı alındı. Ona uygun şekilde bir projeksiyon yapılmıştı. Yani 2007 yılında bir miktar zam öngörülüyordu. Ancak bu tabii ki gerçekleşmelere bağlı. Eğer şu anda olduğu gibi, döviz kuru beklentinin altında devam ederse zam gereksinimimiz olmayabilir bu sene için" diye konuştu. BOTAŞ'ın geçen sene çok ciddi fedakarlık yaptığını ve doğalgaz fiyatlarındaki artış yüzde 127'yi bulduğu halde, BOTAŞ'ın sanayiye yüzde 60, konutlara yüzde 82 oranında zam yaptığını belirtti. 2007 yılında düşüş olacağını öngörerek, 2006 yılında zammı piyasaya mümkün olduğunca yansıtmak istemediklerini de kaydeden Düzyol, "Petrol fiyatlarındaki düşüş 2007 yılından itibaren zaten bekleniyordu. Yani 2006 yılı son çeyreğinde artık bir duraklama ve gerileme sürecine girmişti. 2007 yılı içerisinde o düşüşü zaten beklediğimiz için, o zamları yapıp yansıtmak istemedik. Burada BOTAŞ yönetimi tüketici lehine bir tavır sergiledi" şeklinde konuştu.