FB TW PIN NWS

Rusya Sovyet sonrası ilk nükleer denizaltısını indiriyor

2007-04-10
Rusya, Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından ilk nükleer denizaltını önümüzdeki haftasonu suya indirmeyi planlıyor.


Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov, İnterfaks Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ilk kez nükleer bir denizaltını bu hafta sonu suya indireceklerini söyledi. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katıldığı hükümet toplantısında İvanov, "17 yıldan beri ilk kez böyle bir denizaltı inşa ettik. Önümüzdeki yıllarda denizaltını teknolojik ekipman ve silahlarla donatmaya ihtiyacımız olacak" dedi.


Yuri Dolgoruki adı verilen nükleer denizaltı, geçtiğimiz yıl üretimi yapılan Bulava-M tipi denizaltının ardından Rusya'nın kıtalararası füze menziline sahip son denizaltısı olacak. Bulava-M, menzili 8 bin kilometreye kadar çıkabilen 10 nükleer savaş başlığına sahipti. Yuri Dolgoruki, Pazar günü Rusya'nın kuzeybatısında deniz kuvvetlerinin bulunduğu Severodvinks'ten Beyaz Deniz'e indirilecek.


Rusya Başbakan Yardımcısı İvanov, Yuri Dolgoruki benzeri 3 denizaltı daha yapmayı planladıklarını, yapımlarına başlanan 2 denizaltının isimlerinin de Alexander Nevski ve Vladimir Monomakh konulacağını sözlerine ekledi.