FB TW PIN NWS

Kuzey Kore’den ABD’ye Kötü Haber

2006-10-09
Kuzey Kore’nin ilk nükleer silah denemesini gerçekleştirmesi, ABD’nin İran’ın nükleer programına ilişkin politikasını sıkıntıya soktu.

Kuzey Kore’nin nükleer deneme yaptığı haberi, ilk andan itibaren Washington için yeni ve büyük bir sıkıntı anlamına geliyor. Çünkü ABD dış politikasını en yüksek öncelikli maddelerinin arasında, İran’ın nükleer silah sahibi olmasının engellenmesi yer alıyor.

Baskan Bush, aylardır, İran krizinin diplomasiyle çözümünü arzu ettiğini, ancak bütün seçeneklerin masada olduğunu dile getiriyor ve askeri müdahale ihtimaline kapıyı kapamıyor. Ancak şimdi ortada çok önemli bir Kuzey Kore örneği var.

Kuzey Kore, Bush’un terminolojisinde şer ekseni içinde yer alıyor ve atom bombasına sahip olmakla kalmayıp, bütün uyarılara karşın bugün bir de nükleer deneme yaptı.

Uzmanlara göre bu ortamda Bush’un, Kuzey Kore için sert önlemlere başvurmaya yanaşmaması, ancak henüz nükleer silah sahibi olmayan İran’ı tehdit etmesı çifte standart oluşturuyor. Ayrıca, uzmanlara göre Washington’ın, Kuzey Kore’ye karşı bundan sonra da aktif önlem alamaması, İran’a karşı da caydırıcılığının yıpranmasına yol açacak.

‘ABD MÜTTEFİKLERİNİ KUZEY KORE’DEN KORUYACAK’
Bu arada Beyaz Saray, Kuzey Kore’nin ilk nükleer silah denemesini kınayarak, BM Güvenlik Konseyi’nı acil önlemler alması için toplantıya çağırdı ve ABD’nin bölgedeki müttefiklerini korumaya ve savunmaya kararlı olduğunu bildirdi.

Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, “BM Güvenlik Konseyi’nin, bu eyleme karşı acil adımlar atmasını bekliyoruz. ABD, durumu yakından izliyor ve bölgedeki müttefiklerini korumaya ve savunmaya olan kararlılığını yeniden vurguluyor” dedi.

Snow, Kuzey Kore’nin tahrikkar eyleminin, uluslararası toplumun iradesine ve ABD’nin, Kuzeydoğu Asya’da gerginliklerin artırılmaması yolunda yaptığı çağrılara karşı gelmek anlamına geldiğini söyledi.

Sözcü Snow, Başkan George Bush’un, nükleer denemeye ilişkin ilk haberlerin gelmesiyle birlikte Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley tarafından bilgilendirildiğini belirtti.

Snow, ABD’nin ne karşılık vereceği sorusuna karşılık olarak, “Bu noktada halen verileri değerlendiriyoruz ve tam ne olduğunu belirlemeye çalışıyoruz. Birçok şey, verilerin bize sağlayacağı bilgiye bağlı olacak” dedi.

Pentagon sözcüsü Bryan Whitman da, nükleer denemenin gerçekleştiğinin kesinleşmesi durumunda ABD’nin tutumunun sertleşeceğini belirterek, bölgedeki dinamiklerin değiştiği yorumunu yaptı.