FB TW PIN NWS

Irak’ta ‘Üçe Böl Yönet’ Formülü

2006-10-09
ABD Kongresi tarafından oluşturulan bağımsız komisyonun, Irak’taki şiddet olaylarını ve mezhep çatışmalarını önlemek için, ülkeyi üç bölgesel yönetime bölme tavsiyesinde bulunacağı bildirildi.

İngiliz The Times gazetesi, ABD Başkanı George Bush’un onayıyla oluşturulan Irak Çalışma Grubu’nun, gelecek ay düzenlenecek kongre seçimlerinden sonra sunacağı raporda, Irak’ı, Şii, Sünni ve Kürt bölgesi olmak üzere, üçe ayırmayı tavsiye edeceğini yazdı.

Çalışma grubunun başkanı, eski dışişleri bakanı James Baker, bunu, şiddet olaylarının önlenmesini ve ABD askerlerinin çekilmesini sağlamak için, tek alternatif olarak görüyor.

Times gazetesi, Baker önderliğindeki çalışma grubunun, Irak’ın parçalanmasını değil, bölümlere ayrılmasını istediğinin altını çizdi. Buna göre, bölgesel yönetimler kendi güvenliklerinden sorumlu olacak. Merkezdeki ulusal Bağdat hükümeti ise, dışişleri, sınırların korunması ve petrol gelirlerinin dağıtılmasından yükümlü olacak.

Öte yandan Irak’ta, şiddet olayları sürüyor. Ülkenin güneyinde direnişçilerle ABD ve Irak askerleri arasında çıkan şidetli çatışmalarda, 20 militan öldürüldü. Bağdat’ta da 50 ceset bulundu.