FB TW PIN NWS

KA-DER, kadınlara “siyaset” öğretecek

2006-11-06
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER), kadınların ülke yönetimine daha aktif katılabilmesi amacıyla “Kadın Siyaset Okulu” adıyla bir proje başlattı.

Haziran 2007’ye kadar yürütülecek proje kapsamında, siyaset ile ilgilenen kadınlara, Türkiye Kadın Hareketi, Uluslararası Politika, Lobicilik ve Seçim Kampanyaları gibi konularda eğitim verilecek.
KA-DER Başkanı Seyhan Ekşioğlu, yaptığı açıklamada, 2007 yılında yapılacak genel seçimleri de dikkate alarak hazırladıkları projenin ilk ilk uygulamasını 4-5 Kasım tarihlerinde Kadıköy’de başlattıklarını belirtti.

DAHA ÖNCE KADIN MİLLETVEKİLİ SEÇİLMİŞ YERLER ÖNCELİKLİ
İstanbul’da üç defa toplam altı gün süreyle verilecek eğitime beklenenin üzerinde ilgi olduğunu vurgulayan Ekşioğlu, “KA-DER, bu çalışması ile toplumda gereksinim hissedilen önemli bir konuya destek oluyor. Haziran 2007’ye kadar devam edecek Kadın Siyaset Okulu, Türkiye genelinde Ankara, Eskişehir, Bursa, Adana, İzmir gibi daha önce kadın milletvekili seçilmiş illere öncelik verecek” dedi.

Ekşioğlu, İsveç Başkonsolosluğu’nun desteği ile yürütülen çalışma kapsamında, daha önce siyasi partilerde görev almış ya da siyasete atılmak isteyen kadınlara öncelikle Toplumsal Cinsiyet, Türkiye Kadın Hareketi ve Kadın Bakış Açısından Siyaset Bilgileri konularında eğitim verileceğini, daha sonra ise Politika, Partiler, Seçimler, Uluslararası Politika, Ekonomi, Farklı Politikacı Rolleri, Lobicilik, Seçim Kampanyaları gibi konu başlıklarında dersler verileceğini kaydetti.

SEÇİM KANUNU’NDA KADINLAR LEHİNE DEÐİŞİKLİK İÇİN ÇALIŞMA
KA-DER’in kurulduğu 1997 yılından bu yana kadınların atama ve seçimlerle gelinen karar kurullarında en az yüzde 30 temsil edilmesi için mücadele verdiğini hatırlatan Ekşioğlu şunları söyledi:
“6 Kasım Pazartesi günü toplanacak Kadın Sorunları Genel Müdürlüğü (KSGM) Hukuk Komisyonu, Siyasi Partiler, Seçim ve Milletvekili Seçim Kanunu’nda kadınlar lehine değişiklikler öngören bir değişiklik çalışması başlatıyor. Kadınlar lehine yapılması öngörülen bu değişiklikler, 2007 seçimlerinde uygulanamayacak ama ileride yapılacak seçimlerde karar kurullarında kadın temsilini artırması yönünden çok önemli bir gelişmedir. Siyasi Partiler Seçim ve Milletvekili kanunlarında değişiklik yapılması çok zordur. 2006 yılında, kadınlar lehine bu zor değişikliğe bir devlet kurumunda ilk defa başlanması çok önemli bir gelişmedir.”