FB TW PIN NWS

Güler: ''BOTAŞ iflas etmez''

2007-02-07
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, BOTAŞ’ın, sermayesinin Hazineye ait bir Kamu Kuruluşu olduğunu belirterek, “BOTAŞ’ın iflas etmesi veya iflasın eşiğine gelmesi gibi bir durum söz konusu değil” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, AKP’li Belediyelerin borçları yüzünden BOTAŞ’ın, iflasın eşiğine geldiği iddialarına, “BOTAŞ, sermayesinin tamamı Hazineye ait bir Kamu Kuruluşudur. Dolayısıyla bir iflas söz konusu değil” dedi.

Güler, Anavatan Partisi İzmir Milletvekili Serpil Yıldız’ın soru önergesine verdiği yanıtta, “BOTAŞ, sermayesinin tamamı Hazineye ait bir Kamu kuruluşudur. Kamu kuruluşlarının birbirlerinden alacağı veya vereceği olması normaldir. Başta Hazine Müsteşarlığı olmak üzere devletin ilgili kurumları, kamu kurumları arasındaki para transferi ve borç/alacak ilişkilerini düzenlemektedir. Dolayısıyla, BOTAŞ’ın iflas etmesi veya iflasın eşiğine gelmesi gibi bir durum söz konusu değildir” dedi.

YÜZDE 176 ARTIŞ
Güler, 2002 yılı Kasım ayından , 2006 yılı Kasım ayına kadarki dönemde dünya petrol fiyatlarının yüzde 176 arttığını kaydederek, BOTAŞ’ın satış fiyatındaki artış aynı dönemde sanayi sektörü için yüzde 60, konut sektörü için yüzde 82, olarak gerçekleştiğini belirtti.

Bakan Güler, “Alım fiyatlarını etkileyen unsurlarda görülen artışların sebep olduğu doğalgaz ithalat fiyat artışları karşısında, BOTAŞ’ın, basiretli bir tacir olarak, fiyatlarında ayarlama yapması doğaldır. Tüm bu faktörlerin yanı sıra, BOTAŞ’ın doğalgaz satış fiyatları incelendiğinde, EPDK’ca tanınan üst sınır marjını kullanmadığı, alım ve işletme giderlerini, piyasa koşullarını dikkate alarak tüketicilere makul fiyatlar belirleyip yansıttığı, gözardı edilmemesi gereken bir ayrıntıdır” dedi.

Güler, yanıtında 2002 Kasım ayından, 2005’e kadar, benzinde yüzde 44, motorinde yüzde 41 ve gazyağında ise yüzde 36 artış olduğunu bildirdi.