FB TW PIN NWS

Avrupalı tiryakilerin keyfini kaçıracak haber

2006-11-24
Avrupa Adalet Divanı'nın kararına göre, ucuz sigara ve içki almak isteyen tüketicilerin bandrol ve katma değer vergisi oranlarının düşük olduğu ülkelere bizzat gitmeleri gerekecek.

Mahkeme'nin gündemindeki uzlaşmazlık, telefonla ya da internet üzerinden, diğer Avrupa Birliği ülkelerinden sipariş edilen alkol ve sigara ürünlerine çifte vergilendirmeyi kapsıyordu. Avrupa Birliği'nin bütün üyeleri, alkol ve sigara ürünlerine ayrı ayrı vergilendirmeye gidiyor. Divanın vereceği karara bağlı olarak vergi oranlarının yüksek olduğu ülkeler, başta İngiltere olmak üzere ciddi gelir kaybı riskiyle karşı karşıyaydı.

Karar uyarınca, tüketicilerin eğer ucuz sigara ve içki almak istiyorlarsa, telefon ya da internet üzerinden sipariş vermek yerine bizzat bandrol ve katma değer vergisi oranlarının düşük olduğu ülkelere gitmeleri gerekecek. Eğer karar tüketicilerin istediği doğrultuda çıkmış olsaydı, o zaman internet üzerindeki siparişlerde patlama yaşanabilecekti. Ülkelerindeki yüksek vergiler nedeniyle çok sayıda İngiliz, Danimarkalı, İsveçli ve Finli, vergilerin düşük olduğu AB ülkelerine giderek, içki ve sigara stoklarını bu ülkelerden sağlıyor.

Kararın tersine çıkması bu seyahatlare son verilmesi anlamına da gelecekti. İngiltere hükümeti, bu seyahatlerden en çok şikayetçi olan ülkelerden. İngiliz Hazinesi'nin yılda en az bir buçuk milyar euro kaybettiği sanılıyor. Mesela, 13 ülke bir şişe şaraba vergi uygulamıyor. İrlanda'da ise, şişe başına iki Euro 10 cent bandrol vergisi ekleniyor.

Hollandalı bir şarap kulübü, Fransa'ya sipariş verdiği bir kamyon dolusu şarap için Hollanda'da vergi ödemesi talebiyle karşılaşınca mahkemeye başvurdu. Hollanda Yüksek Mahkemesi de, uzlaşmazlığa açıklık kavuşturması için Avrupa Adalet Divanı'na başvurdu. Adalet Divanı'nın raportörü kulübün başkanının yalnızca, ürünlerin yola çıktığı Fransa'da vergi ödemesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Bu görüşü reddeden Avrupa Adalet Divanı'na göre, bandrol vergisinden muaf tutulabilmesi için şu koşulları yerine getirmesi gerekiyor:

Ürün satın alan kişi tarafından beraberinde taşınmalı.
Kişinin bireysel kullanımı için satın alınmalı, başkaları için değil. Bu durumda şarap kulübünün üyeleri, başkaları olarak görülebilir.
İngiltere hükümeti, kararı sağduyunun zaferi olarak niteledi. Karar, yurtışından alışveriş yapan kişilerin belli limitlerin üzerinde alkol ya da sigara ürünleri getiremeyeceklerini de açıkça ortaya koyuyor.

Buna göre, Avrupa Birliği içindeki seyahatlarde bireyler kişisel tüketim gerekçesiyle 90 litre şarap, 110 litre bira, 10 litre alkollü diğer içecekler ve 800 adet, yani dört kartondan fazla sigara getiremeyecek. Avrupa Adalet Divanı kararı ardından Londra Borsası'nda işlem gören sigara şirketlerinin hisselerinde yüzde 1,5 oranında artış yaşandı.