FB TW PIN NWS

Ankara’dan Fransa’ya Sert Uyarı

2006-10-06
Ankara, Ermeni soykırım iddialarının inkarını cezalandıran yasa tasarısını yeniden görüşmeye hazırlanan Fransa’yı sert biçimde uyardı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan “Yasa tasarısı kabul edilirse Fransa tabir yerindeyse Türkiye’yi kaybedecektir” dedi. Dışişleri Bakanlığı, irtica tartışmalarına “Türk iç politika ve medyasında kakafoni var” diyerek katılan Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’a da tepki gösterdi. Namık Tan ayrıca Türkiye’nin Lübnan’a konuşlandırılan uluslararası güce, 270’i kara birliği olmak üzere yaklaşık 700 kişilik bir kuvvetle katılacağını bildirdi.

Namık Tan, 12 Ekim’de Fransız Parlamentosu’nda oylanması beklenen yasa tasarısının kabülünün Türkiye-Fransa ilişkilerine telafisi çok zor bir darbe indireceğini kaydetti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, yasa tasarısının kabul edilmesi durumunda Fransa’nın ifade özgürlüğünü ortadan kaldırmış olacağını söyledi. Tan, 4 Ekim’de Cumhurbaşkanı Sezer’in Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’a mektup gönderdiğini, Başbakan Erdoğan’ın da yarın İstanbul’da, Türkiye’de iş yapan Fransız işadamlarıyla görüşeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Gül de bugün, Fransa Dışişleri Bakanı Dust-Blazy ile telefonda görüşerek Türkiye’nin yasa tasarısının kabul edilmemesi yönündeki beklentisini iletecek.

ROSS WİLSON’A TEPKİ
Dışişleri Bakanlığı, irtica tartışmalarına “Türk iç politika ve medyasında kakafoni var” diyerek katılan Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’a da tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Büyükelçi Wılson’ın, 3 Ekim’de verdiği brifingin 10 sayfalık tutanağının kendilerine ulaştığını ve tam metni dikkatle incelediklerini söyledi.

Tan, Wilson’ın ifadelerinin genelinin olumlu bir içerik taşıdığını belirtti. Dışişleri Sözcüsü, bununla birlikte, “Türkiye’deki diplomatik temsilciler,Ttürkiye’deki iç politika gelişmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunmazlarsa, bunların yanlış anlaşılmaktan kurtulmaları da mümkün olacaktır” uyarısında bulundu.

LÜBNAN’A 700 ASKER
Namık Tan, Türkiye’nin Lübnan’a konuşlandırılan uluslararası güce, 270’i kara birliği olmak üzere yaklaşık 700 kişilik bir kuvvetle katılacağını da bildirdi. Türk askerinin, Sur yakınlarındaki Bakbuk denilen bölgede görev yapacağını kaydeden Tan, bütün masrafların BM tarafından karşılanacağını da sözlerine ekledi.