FB TW PIN NWS

ABD: ''Kıbrıs kıta sahanlığı konusunda taraf Türkiye''

2007-02-06
ABD Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs’ın kıta sahanlığı ile ilgili konuda tarafların Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi ve Rum Kesimi’yle anlaşma yapan ülkeler olduğunu belirtti. Bakanlık, bu süreçte Amerikalı şirketlere herhangi bir önerilerinin de olmadığını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs’ın kıta sahanlığı ile ilgili konuda tarafların Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi ve Rum Kesimi’yle anlaşma yapan ülkeler olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülük Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Amerika’nın Kıbrıs politikasında herhangi bir değişiklik bulunmadığı kaydedildi. Buradaki bir ihtilafın Kıbrıs Cumhuriyeti (Rum Kesimi), Kıbrıs Rum Kesimiyle anlaşma yapan ülkeler ve Türkiye arasında olduğunu kaydeden Bakanlık, “ABD bu anlaşmalara taraf değildir” açıklaması yaptı.

AMERİKAN ŞİRKETLERİNE ÖNERİ YOK
Açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Amerikalı şirketlere bu sürece katılıp katılmama konusunda ise herhangi bir önerileri olmayacağı vurgulandı.

Kıbrıs adasının kıta sahanlığında petrol aramaları sorununun, Kıbrıs problemine çözüm bulunması için Birleşmiş Milletler İyi Niyet Misyonuna yeniden başlamaları gerektiğine işaret ettiği vurgulanan açıklamada, amacın Ada’da iki bölgele ve iki toplumlu bir federasyon olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Nihai bir anlaşma, bütün Kıbrıslıların Ada’nın kaynaklarından yararlanmasını mümkün kılacaktır” denildi.