FB TW PIN NWS
BioRank 9321

Ovidius

Doğum tarihi : - Ölüm tarihi : ??.??.0017
Ovidius kaç yaşında öldü : -
Kilo & Boy :
Burcu :
Meslek : Şair
Ovidius doğum yeri : Sulmo, Roma Cumhuriyeti
Ölüm yeri : 17 Köstence, (Romanya) Roma Cumhuriyeti

Ovidius Biyografisi

Ovidius
Doğumu: 20 Mart MÖ 43 Sulmo, Roma Cumhuriyeti
Ölümü: M.S. 17 Köstence, (Romanya) Roma Cumhuriyeti
Şair

Ovidius, genelde aşk ve mitolojik temalı şiirler yazan Vergilius ile Horatius ile beraber, Latin edebiyatının üç kanonik şairinden biriydi.

Ovidius, Milattan önce 20 Mart 43 tarihinde Roma Cumhuriyetinde Sulmo şehrinde atlı sınıfından önemli bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. Tam adı Publius Ovidius Naso’dır. Abisi ile birlikte Roma'da ünlü Arellius Fuscus ve Porcius Latro tarafından eğitim görmüştür. Babası onun hukuk konuşma sanatını çalışmasını istemiştir. Abisinin 20 yaşında ölmesinden sonra, kanunlara karşı çıkmış ve Atina'dan Anadolu'ya birçok yerleri dolaşmış ve babasının hiç de onaylamadığı bir şekilde şiire yönelmiştir.

Roma'da eğitimi sırasında arkadaşı şair Aemilius Macer ile birlikte Atina, Ortadoğu ve Sicilya’yı gezme ve tanıma fırsatı yakaladı. Öğrenimini MÖ. 23 yılında bitirdikten sonra Roma’ya yerleşti ve başlangıçta bazı kamu işlerinde çalıştı. 21 yaşındayken triumvir capilatist oldu. Ayrıca miras davalarına bakan Centumvir'in bir üyesi olarak görev yaptı. Ardından avukatlık yaptı. Fakat çok geçmeden kendini tamamen şiire adadı. Babasının tüm itirazlarına rağmen Ovidius kendini tümüyle edebiyata verdi.

Ovidius, diğer Romalı şairlere göre kendi hayatından daha çok bahseder. Biyografisi hakkındaki bilgiler genellikle şiirlerinden elde edilir, özellikle Tristia adlı eserinde kendi hayatına dair uzun bir otobiyografik içerik bulunur.

İç savaşın yarattığı dehşeti tecrübe etmiş olan Vergilius ve Horatius'tan farklı olarak Ovidius'un nesli, Augustus Barışı'nın rahatlığı altında, huzur ortamını hazır bularak yetişti.

Ovidius, edebiyat hayatının ilk 25 yılında elegia vezniyle erotik şiirler yazdı. Bu ilk çalışmalarının kronolojisi hakkında kesin bilgi olmamakla birlikte, uzmanlar tahminî sıralamalar yapmışlardır. İlk gerçek anlamda eseri olarak Heroides olarak gösterilir. Mitolojik kahramanların olmayan aşıklarına mektuplarından oluşan bu eserin MÖ 19'da yazıldığı tahmin edilmektedir.

Ovidius’ün şiirleri, orta çağ'ın sonuna kadar Avrupa sanatı ve edebiyatını önemli ölçüde etkilemiştir.

Ovidius'un kariyeri üç kısma ayrılır. Bunların ilki, MÖ. 20'lerin ortasından MS 2'ye kadar sürdü. Bu dönemde MÖ. 16. Yılında şiirsel kişiliğin ulaşılmaz üst sınıftan bir kız olan Corinna ile olan aşk ilişkisini şiirsel bir dille anlattığı Amores adlı şiir kitabı ile kadın mitolojik kahramanların hayalî mektuplarından oluşan Heroides ve Ars Amatoria ("Aşk Sanatı") gibi eserler kaleme aldı.

Kariyerinin ikinci kısmında MS 2 yılında başladığı Yunan ve Roma efsanelerine konu olan kahramanların mucizevî dönüşüm (başkalaşım) hikâyelerini anlattığı Metamorfozlar (Metamorphoses) adlı eserini MS 8 yılında tamamladı. Latin edebiyatının altın çağının şaheseri olarak kabul edilen bu eser, Orta Çağ Avrupa Edebiyatı ve edebiyatçıları üzerine derin etkiler bırakmıştır. Avrupa'da mitolojinin en popüler kitaplarından biridir.Ayrıca MS 8'de yayınlanan “Fasti” adlı altı kitaplık bir Latince şiir kitabı da çıkarmıştır.

Kariyerinin üçüncü kısmında MS 8 yılında Roma imparatoru Augustus sürgüne yollanması sonrası ölümüne dek süren üçüncü döneminde Tristia (Hüzün Şiirleri) ve Epistulae Ex Ponto (Karadeniz’den Mektuplar) gibi eserler üretti.

Ovidius'un Karadeniz’in kıyısında olan Moesia Eyaleti sınırları içinde Tuna Nehri Haliçi’nin biraz kuzeyine düşen Tomis (Constantza/Dobrogea) kentine (Köstence) sürgüne gönderilmesinin sebebi olarak ve Ars Amatoria ("Aşk Sanatı") adlı eserinin ahlaka aykırı olduğu gerekçesiyle sürgüne gönderildiği iddia edilmişse de, Tristia (Hüzün Şiirleri) ve Epistulae ex Ponto (Karadeniz’den Mektuplar) adlı şiirlerindeki ipuçlarından bu cezanın, tanık olduğu, görmemesi ve konuşmaması gereken bir olay hakkındaki boşboğazlığından kaynaklandığı anlaşılır.

Aynı zamanda İstanbul'daki ünlü Kız Kulesi hakkında bir efsaneye sahiptir. Hero ile Leandros adlı iki gencin hüzünlü aşkını anlatan hikâyenin mekanı Türkiye'deki Kız Kulesi'dir.

En ünlü yapıtı, dünyanın oluşumunu ve yaratımını anlattığı 15 kitaptan oluşan Metamorfozlardır. Metamorfoz'un 6. cildinde Trakya kralı Tereus ile ilgili efsane anlatılır. Aşk Sanatı adlı eserinde ise genç Romalı erkeklere, kadınlara nasıl yaklaşmaları gerektiğine dair şiirsel bir dille ve çoğu zaman Roma mitolojisi'nden örneklerle öğütler verir.

Ovidius, 30 yaşına gelene kadar 3 evlendi, 2 kere boşandı. Bir kızı vardı.

Ovidius, Milattan sonra 17 yılında Romanya, Köstence’de 60 yaşında ölmüştür.

Ovidius, sonraki yıllarda saray şairleri ile Geoffrey Chaucer, William Shakespeare, Johann Wolfgang von Goethe ve Ezra Pound gibi birçok şaire esin kaynağı olmuştur.

“Amores” (Aşklar), “Heroides” (Kadın Kahramanlar), “De Medicamine Faciei Femineae” (Kadın Yüzünün Kozmetikleri Hakkında), “Ars Amatoria” (Aşk Sanatı), “Remedium Amoris” (Aşkın Dermanı), “Metamorphoses” (Dönüşümler), “Tristia” (Kederli Şiirler), “Epistulae ex Ponto” (Karadeniz’den Mektuplar), “Ibis”, “Halieutica” ve “Fasti”, Ovidius’un günümüze kadar gelmiş eserlerindendir.

Roma İmparatoluğu'nun "altın dönem" şairlerinden Ovidius'un yaklaşık 2000 yıl önce Roma'dan atılmasına neden olan sürgün kararı Roma belediyesi tarafından 2017 yılında iptal edildi.

Ovidius Kitapları – Eserleri :
• Dönüşümler
• Aşk Sanatı
• Ibis
• Hero ile Leander
• Karadeniz'den Mektuplar
• Heroides
• Fasti (I-VI) Roma Takvimi ve Festivaller


Kaynak:Biyografi.info

Ovidius için yapılan aramalar

Ovidius, Ovidius biyografi, Ovidius hayatı, Ovidius özgeçmişi, Ovidius hakkında, Ovidius doğum yeri, Ovidius fotoğraf, Ovidius video, Ovidius resim, Ovidius kimdir?, Ovidius kaç yaşında?, Ovidius nereli, Ovidius memleketi