FB TW PIN NWS
BioRank 7553

Jean Baptiste Joseph Fourier

Doğum tarihi : 21.Mart.1768 Ölüm tarihi : 16.Mayıs.1830
Jean Baptiste Joseph Fourier kaç yaşında öldü : 62
Kilo & Boy :
Burcu : Koç
Jean Baptiste Joseph Fourier doğum yeri : Auxerre, Fransa
Ölüm yeri : Paris, Fransa

Jean Baptiste Joseph Fourier Biyografisi

Jean Baptiste Joseph Fourier, 21 Mart 1768 tarihinde Auxerre, Fransa’da bir terzinin oğlu olarak doğmuştur. Annesi Edmée Germaine Lebègue, babası Joseph Fourier’dir. Jean Babtiste Joseph Fourier Babasının ikinci evliliğinden on iki kardeşten dokuzuncusudur. 9 yaşında annesini ve 10 yaşında da babasını kaybedince Auxerre'deki askeri okula gönderildi.
Jean Baptiste Joseph Fourier, 1780 yılında École Royale Militaire of Auxerre okuluna başladı. İlk başta edebiyat ile ilgilenirse de 13 yaşında matematiğe ilgisi başlar. 1787 yılında papazlık eğitimi almaya karar verir. Fourier papazlığı gerçekten isteyip istemediğinden emin değildir. Matematiğe ilgisi devam etmektedir. Bir mektubunda "dün 21 yaşıma bastım, Isaac Newton ve Blaise Pascal benim yaşıma gelmeden önce pek çok önemli buluş yapmıştı" diye yazmaktadır.

21 yaşında iken 1789 yılında papazlık okulundan ayrılır. Royal Bilimler akademisine bir çalışma sunar. 1790 yılında bir kolejde matematik öğretmenliğine başlar. Bu zamana kadar içinde dini bir hayat mı sürecek yoksa matematik araştırmalarına mı devam edeceği konusunda içinde hep bir tereddüt vardır. Ancak bunlardan hiç birini yapmaz ve 1793 yılında delice bir şey yapar ve politikaya atılıp, yerel devrim komitesine katılır. Jean Baptiste Joseph Fourier Fransız Devrimi sırasında Fransa’da başlayan terörden mutsuzdur ve komiteden istifa etmeye kalkar ancak o zamanda bu aşamada ayrılmak imkânsızdır.

Devrim hareketlerinde çok karmaşık ve çok birbiriyle kavga eden aynı amaca çalışan çok sayıda gruplar vardı. Jean Baptiste Joseph Fourier Orléans’da iken bir grubu savunur. Bu olay çok kötü sonuçlar doğurur. Auxerre’ya dönder ve komiteyle çalışmaya devam eder ve kolejde de öğretmenliğini sürdürür. 1794 yılında Orleans olaylarından dolayı tutuklanır ve hapse konur. Fourier giyotine gönderilmekten çok korkar, şansı iyi gider ve Maximilien Robespierre’nin kendi kendine giyotine gitmesinden sonra politik değişiklikler olur ve serbest kalır.

Hapisten çıktıktan sonra, École Normale'de ve École Polytechnique'te matematik öğretmenliği yaptı. Denklemler kuramı ve uygulamalı matematikte bazı araştırmalarda bulundu. Fourier serilerini ve Fourier analizini oluşturdu.

1798 yılında Napolyon Bonapart Mısır'a giderken, Jean Baptiste Joseph Fourier'i de yanına aldı ve onu bilim heyetinin başına atadı. Yukarı Mısır'da araştırma yapma, kayıtları, yazıları inceleme ve tapınaklarda araştırma yapmalarını istedi.

1801 yılında Mısır'dan Fransa'ya dönen Jean Baptiste Joseph Fourier'e Napolyon Bonapart tarafından yöneticilik görevleri verildi. 1803 yılında Baron unvanını aldı. Isı taşınımının matematiksel esasları üzerine araştırmalar yaptı.

En önemli çalışması "Isının Analitik Kuramı" adlı yapıtıdır. Bu yapıtı 1807 yılında Akademiye sundu. Eser çok tartışıldı ve beğenilmedi. 1812 yılındaki ödül için başka bir çalışma sunması istendi. Jean Baptiste Joseph Fourier bu ödülü aldı. Fakat daha önce sunduğu çalışmasının dönmesine çok kırıldı. Onun tartışmasız olan eseri, halen yaşayan Fourier analizidir. 1807 yılında kaleme aldığı eseri nihayet 1822 yılında yayımlandı. Fourier'nin ısı iletimi konusundaki araştırmalarının, fizik ve matematiğin gelişimine büyük katkıları olmuştur.

İktidarların sürekli el değiştirmesi ve karşılıklı ihtilaller Fourier'yi güç durumlara soktu. Bu çalkantılı dönemlerden sonra eşyalarını rehine verecek kadar kötü durumlara düştü. İstatistik Bürosuna müdür olarak atandı. 1816 yılında Akademiye üye seçilmesine hükümet karşı çıktı. Ancak ertesi yıl üye seçilebildi.

Fourier en önemli çalışmasını 1808 yılında yapmıştır. Kendi adı verilen meşhur Fourier serilerinin de içinde bulunduğu bir makaleyi yayın için verir.

Ancak aralarında Pierre-Simon Laplace, Joseph-Louis Lagrange gibi ünlülerin de bulunduğu pek çok matematikçi ile arasında fikir ayrılıkları oluşur ve 1811 yılında o çalışmasından dolayı bir ödül verirler.

Jean Baptiste Joseph Fourier, 16 Mayıs 1830 tarihinde Paris, Fransa’da bir kalp hastalığından 62 yaşında ölmüştür.

Jean Baptiste Joseph Fourier’e asıl ününü veren şey bulduğu fourier analizidir. Fourier analizleri kullanarak yapılan işlem sonuçlarıyla fonksiyonların frekansı belirlenebilir. Günümüzde Asterosismoloji, mühendislik, kuantum mekaniği alanlarında titreşim analizlerinde, bilgi, sinyal işlemede ve birçok alanda fourier serileri kullanılır.

Doğadaki tüm periyodik fonksiyonlar, birbirine dik iki farklı periyodik fonksiyonun artan frekanslardaki değerlerinin dik toplamı şeklinde gösterilebilir. Fourier bu toplamı sinüs ve kosinüs fonksiyonlarını kullanarak göstermiş ve periyodik bir f(t) fonksiyonunu sinüsoidal fonksiyonların toplamı şeklinde ifade etmiştir.

Kaynak:Biyografi.info

Jean Baptiste Joseph Fourier için yapılan aramalar

Jean Baptiste Joseph Fourier, Jean Baptiste Joseph Fourier biyografi, Jean Baptiste Joseph Fourier hayatı, Jean Baptiste Joseph Fourier özgeçmişi, Jean Baptiste Joseph Fourier hakkında, Jean Baptiste Joseph Fourier doğum yeri, Jean Baptiste Joseph Fourier fotoğraf, Jean Baptiste Joseph Fourier video, Jean Baptiste Joseph Fourier resim, Jean Baptiste Joseph Fourier kimdir?, Jean Baptiste Joseph Fourier kaç yaşında?, Jean Baptiste Joseph Fourier nereli, Jean Baptiste Joseph Fourier memleketi