FB TW PIN NWS

'Türkiye'de 'bilirkişi' sıkıntısı var'

2006-12-07
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türkiye’de bilirkişilik sorunu olduğunu, bunu göreve geldiği günlerde de dile getirdiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda temel yasa olarak ele alınan ceza mevzuatına uyum amacıyla çeşitli kanunlarda değişiklik öngören yasa teklifinin görüşülmesi sırasında AKP ve CHP’liler arasında “Acaristanbul” tartışması yaşandı. Acaristanbul’da yasalara aykırı rapor veren bilirkişiyle ilgili işlem yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Çiçek, ”Vicdanıyla, hassasiyetle karar veren bilirkişiler olduğu gibi, ‘işini bilerek’ rapor veren bilirkişiler de bulunuyor” dedi.

Çiçek, bilirkişi sorununun, bedelini yargının çektiğini, faturanın yargıya çıktığını dile getirdi.
Bilirkişilerin, en üst düzeyde eğitim gören kişiler olduğuna işaret eden Çiçek, “Yolsuzluğun en önemli ayaklarından bir tanesi budur” dedi. Çiçek, konuyla ilgili düzenleme yaptıklarını ancak bunun düzenlenmesi en zor alanlardan biri olduğunu belirtti.

Bu tür raporları verenlerle ilgili işlem yapmakta ciddi zorluk bulunduğunu vurgulayan Çiçek, “bu benim kanaatimdir” denildiğini, zorluğun buradan kaynaklandığını söyledi.
Bakan Çiçek, çok sayıda af yasası çıkarıldığını anımsatarak, “Yargı kararlarını etkisiz hale getiren, cezaların caydırıcılığını ortadan kaldıran birkaç yanlışı, geriye dönük siyaset kurumu olarak biz yaptık” diye konuştu.

Her 1.5 yılda bir af çıkarıldığını, bunların sayısını bilmekte bile zorlandıklarını kaydeden Çiçek, şöyle konuştu:
“Böyle af çıkarıp, adam öldürmüş insanı 5-6 yıl sonra sokağa bırakırsak, bugün karşılaştığımız üzücü durumlar, bu sıkıntılardan dolayıdır. Ne zaman cezaevlerine gitsem, herkesin bana söylediği ‘baba yakında af var mı?’ Çünkü alışmış, bu iş tiryakilik haline gelmiş. İçerde sorulan soru budur.”