FB TW PIN NWS

Rice: PKK Bürolarının Kapatılmasından Memnunum

2006-10-08
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, terör örgütü PKK’nın Irak’taki bürolarının kapatılmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayımladığı metne göre Rice, Irak gezisi sırasında, kuzeydeki Erbil kentinde Iraklı Kürt lider Mesud Barzani ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, terör örgütü PKK’ya karşı son aylarda elde edilen ilerlemeye ilişkin Barzani ile konuştuğunu ve ABD’nin PKK ile mücadeledeki özel temsilcisi Joseph Ralston’un konu üzerine çalışmakta olduğunu söyledi.

Rice, “Bu konuda herkesin oynaması gereken bir rol var. Kürtler’in bir rol oynaması gerekiyor, Iraklılar’ın bir rol oynaması gerekiyor, Türkler’in bir rol oynaması gerekiyor” dedi.

Rice, “Ülke çapında PKK bürolarının kapatılmasından çok memnunum. General Ralston’un, süreci sürdürmek için yakında buraya yeniden gelecek olmasından da çok memnunum” diye konuştu.

Irak topraklarının hiçbir ülkeye karşı terör amacıyla kullanılamayacağını ve tüm Iraklılar’ın bu konuda mutabık olduğunu anlatan Rice, bu konuda şimdi Irak, Türkiye ile ABD arasında çok iyi bir işbirliği yapıldığını sözlerine ekledi.

BARZANİ’YE UYARI
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesud Barzani’yi petrol gelilerinin paylaşımı konusunda uyardı. Rice, petrolün ulusal bir kaynak olduğuna dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanı Rice, Barzani’den Irak petrolünün dağılımı konusunda Şii ve Sünni Araplarla birlikte çalışmasını istedi. Rice, ulusal bir enerji kaynağı olan petrolün Iraklıları bölmemesi, aksine birleştirmesi gerektiğini vurguladı. Barzani de, petrol gelirlerinin tüm Irak’a adil dağılımından yana olduklarını savundu.

Kürtlerin yabancı şirketlerle petrol anlaşmaları imzalaması, ülkedeki diğer etnik gruplarda rahatsızlık yaratmıştı. Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetimi ise Bağdat’taki merkezi hükümetin, kuzeydeki petrol kaynakları üzerinde hak talep etmesi halinde, Irak’tan ayrılabilecekleri tehdidinde bulunmuştu.

Irak’ın en zengin petrol kaynakları ülkenin kuzeyinde bulunuyor.