FB TW PIN NWS

Rice Savaş Sonrası Ortadoğu’da

2006-10-03
ABD Dışişleri Bakanı, Ortadoğu turunun ilk durağı Suudi Arabistan’da. Rice, Lübnan ve Irak’ta istikrarın sağlanması için Riyad’ın yardımını isteyecek.

Suudi Arabistan, Mısır, İsrail ve Filistin topraklarını kapsayacak Ortadoğu gezisine çıkan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak, Lübnan ve Filistin’deki gelişmeleri ele alacak.

Temaslarına Kral Abdullah bin Abdülaziz ve Dışişleri Bakanı Prens Suudi el Faysal görüşmeleriyle başlayan Rice, ayrıca İsrail-Filistin barış sürecinin yeniden başlatılması olasılığı ile İran nükleer krizi konularında görüşmeler yapacak.

Kendisini Cidde’ye götüren uçakta gazetecilere, Kral Abdullah ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora’ya “yardım olanaklarını” görüşmek istediğini belirten Rice, “Suudilerin Irak’ta istikrara katkıda bulunmalarını istiyorum, Suudilerin Lübnan’da da istikrara, mali ve siyasi açılardan katkıda bulunmalarını istiyorum” dedi.

Rice’ın, Lübnan’a 500 milyon doların üzerinde yardım sağlayan ve Lübnan parasına destek için Lübnan Merkez Bankasına bir milyar dolar veren, ayrıca yabancı mücahitlerin Irak’a geçmelerine engel olmak için sınırında tüm önlemleri aldığını açıklayan Suudi Arabistan’dan Mısır’a geçmeden önce, bu sabah bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Rice, bugün Mısır’ın başkenti Kahire’de, Mısır, Ürdün ve 6 Körfez ülkesinin dışişleri bakanlarıyla bir araya gelecek. Bu toplantıda ise, Ortadoğu barış süreci görüşülecek.

Bu, Rice’ın Lübnan’daki savaşın ardından bölgeye gerçekleştirdiği ilk ziyaret. Lübnan yönetimi, savaş sürerken Rice’ın ziyaret talebini geri çevirmişti.