FB TW PIN NWS

Ralston: ''Mahmur'u temizledik''

2007-01-31
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston'u kabul etti.

Dışişleri Bakanlığında gün boyu temaslarda bulunan ve Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer ile bir araya gelen Ralston, son olarak Bakan Gül ile görüştü.

Ralston, görüşmenin ardından Başer ile birlikte basına açıklamada bulundu.

Türkiye'nin Mahmur kampının kapatılması yönündeki beklentisinin hatırlatılması üzerine Ralston, bu konuyu bugün görüşmediklerini söyledi.Konunun Türk insanını yakından ilgilendirdiğini bildiğini söyleyen Ralston, pek çok gelişme kaydedildiğini, "kampı terör örgütü PKK unsurlarından temizlediklerini" belirtti.

Ralston, Türkiye'ye gelmeden önce Mahmur kampını ziyaret ettiğini ve askerlerle bir araya geldiğini hatırlatırken, orada "hala yapılması gereken şeyler" olduğunu belirtti.

Terör örgütü PKK ile mücadelede "daha yapılacak çok şey" olduğunu ifade eden Ralston, bunun üzerinde çalıştıklarını söyledi. Ralston, ancak bu konuda daha fazla detaya giremeyeceğini belirterek, "Bunlar tamamen kamuoyuna açıklanabilecek şeyler değil, sadece başarabileceğimiz şeylerin bir bölümünü açıklayabiliyorum sizlere" diye konuştu.

Bölgede BM'nin sürece dahil olduğunu, nüfus sayımı yapıldığını, insanların kaydının alındığını belirten Ralston, kimliği olanların kampta kalabildiğini, olmayanların kalamadığını ifade etti. Ralston, bu konuda çok çaba olduğunu belirtirken, Türkiye, Irak ve BM arasında yazılı bir anlaşma yapılması gereğine işaret etti.

Ralston, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile görüşmesine ilişkin bir soru üzerine de, Barzani'yi terör örgütü PKK'nın Irak'ın istikrarına ve Türk insanına tehdit olduğu yönünde ikna edebileceğini düşündüğünü kaydetti.

Dün Mahmur’u ziyaret ettiğini kaydeden Raltson, orada ABD askerleri ve Irak birliklerinin olduğunu söyledi. Mahmur konusunda önemli adımlar atıldığını ifade eden Raltson, kampın PKK unsurlarından ve silahlarından temizlendiğini ifade etti.

Mahmur kampındakilerin kayıt altına alınması için BM’nin birtakım girişimleri olduğunu kaydeden Raltson, kamptaki herkese kimlik verileceğini ve kimliği olmayan kişilerin kampa alınmayacağını ifade etti.
Raltson, şu anda kamp nüfusunun çoğunluğun çocukların oluşturulduğu ve bu insanların büyük bir kısmımın da Türk vatandaşı olduğunu söyledi.

“BARZANİ’Yİ İKNA EDECEÐİME İNANIYORUM”
Raltson, Türk makamlarıyla genel affı konuşup konuşmadığı sorusu üzerine de bu konuyu konuşmadığı, buna Türkiye’nin karar vermesi gerektiği söyledi.

Irak’ta Barzani’yle bir araya geldiğini ve görüşmeyi sürdüreceğini kaydeden Raltson, “Çünkü onu (Barzani), PKK’nın Türk halkına olduğu gibi Kuzey Irak için de bir tehlike olduğuna ikna edebileceğimi düşünüyorum” dedi. Raltson’un Barzani için “Başkan Barzani” demesi dikkat çekti.
Terörle mücadelenin uzun bir işi olduğunun altını çizen Raltson, Raltson, Türkiye’nin de sabırlı olmasını dilediğini söyledi.

BAŞER: “UFUKTA IŞIÐI GÖRMEYE DEVAM EDİYORUZ”
Terörle Mücadele Koordinatörü Edip Başer de terörle mücadele konusun da belli bir ilerleme sağladıklarını, ancak her şeyin kamuyla paylaşılamayacağını söyledi. Başer de daha ileri gidilecek bazı adımların olduğuna inandığını söyledi. Ufukta ışığı görmeye devam ettiğini ve bu ışığa biraz daha yakınlaştıklarını ifade etti.

Başer bir soru üzerine askeri operasyon seçeneğinin her zaman masada olduğunu söyledi.