FB TW PIN NWS

Le Monde: ''Türkiye Irak'ı tehdit etti''

2007-01-31
Türkiye ile Irak arasında patlak veren petrol krizini değerlendiren Fransız Le Monde gazetesi, Türkiye’nin Irak’ın yeni petrol politikasını reddettiğini belirterek, “Türkiye, Irak’ı karşı önlemlerle tehdit etti” yorumunu da yaptı.

Türkiye ile Irak arasında patlak veren petrol krizi, yabancı basının da dikkatini çekti. Fransız Le Monde gazetesi, Türkiye’nin Irak’ın yeni petrol politikasını reddettiğini belirterek, “Türkiye, Irak’ı karşı önlemlerle tehdit etti” görüşünü öne sürdü.

Le Monde, “Ankara, Irak’ın Kürdistan’daki yeni petrol politikasını reddediyor” başlıklı haberinde “Türkiye, Bağdat’ın kendisine petrol ürünü satan Türk şirketlerinin kontratlarının yenilenmesi için Kürdistan yetkililerine yönelmelerini talep etmeyi sürdürmesi halinde karşı önlemlerle tehdit etti” yorumunu yaptı.
Kuzey Irak’taki Kürt bölgesinin bağımsızlığa kaymasından endişe duyan Ankara’nın ise, Kürt bölgesel makamları ile herhangi bir resmi temas kurmayı reddettiğini belirten gazete, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in “Türk devletinin olup bitenlere hiçbir zaman boyun eğmediği” yolundaki açıklamalarına da yer verdi.

KUZEY IRAK’A ASKERİ MÜDAHALE TEHDİTLERİ

Le Monde, Irak’ın SOMO şirketinin Türk şirketlerine mektup gönderdiğine dikkat çektikten sonra Türkiye’nin yaklaşımı konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türk tehditlerinin önemi, Irak’a yapılan rafine ürün satışlarının, 2006 yılında ödemelerin gecikmesi ve komisyonlar konusundaki çekişmelerin sonucunda önemli ölçüde azalmış olması nedeniyle daha sınırlı kalıyor.

Kürdistan, Irak’ta satış yapan Türk kamyonları için mecburi bir güzergah. O ise, ithalatını daha çok aralarında İran’ın da bulunduğu diğer komşularından yapıyor. Bu kriz, son haftalarda Türkiye’nin Kuzey Irak’a askeri müdahale tehditlerinin yarattığı gerilime eklendi.”