FB TW PIN NWS

Korsanla mücadelede “ödül sistemi” geliyor

2006-10-17
Hükümet, korsanla mücadelede ikramiye sisteminin getirilmesi, seyahat acentalarının yol açtığı mağduriyetleri giderme, kruvaziyer gemilere kolaylık, özel tiyatro ve film yapımına desteğin artırılması gibi konuların yanı sıra ve AB süreci nedeniyle Kültür ve Turizm bakanlığına 18 müşavir alınmasını içeren yasa tasarısını Meclis’e sundu.

TBMM’ye sunulan 28 maddelik “Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu, Seyahat Acentaları Ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu İle Turizmi Teşvik Kanunu Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” önemli düzenlemeler içeriyor.

KORSAN YAKALAYANA YILDA 1.789 YTL İMKRAMİYE
Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına aykırı biçimde üretilen materyallerin yakalama işlemine fiilen katılan, önleme, izleme ve soruşturmakla görevli olan denetim komisyonu başkan ve üyelerinden kamu görevlisi olanlara artık ikramiye ödenecek. Denetim komisyonu başkan ve üyelerine verilebilecek ikramiyenin toplam tutarı 2.237 YTL’yi geçemeyecek. Komisyon üyeleri bu parayı aralarında paylaşacaklar. Ancak bir kişiye yıl boyunca ödenecek toplam ikramiye tutarının toplamı da 1.789 YTL’den fazla olamayacak.

KORSAN REHBERLERE 3-6 AY HAPİS
Seyahat acentalarının başka birliğe üye olsa bile Türkiye Seyahat Acentaları Birliğine de üye olması gerekecek. Acentalar; tur veya sadece tek bir otelde konaklamayı ve konaklanacak otele ulaşımı içerenler hariç olmak üzere, paket tur kapsamında, paket tur veya tur başına altmış kişiye kadar en az bir rehber bulunduracak. Tek araç kapasitesi altmış kişiyi aşan araçlarda ayrıca bir rehber olacak. Turistlere, “rehberler dışında herhangi bir kimse vasıtasıyla Türkiye’nin tarihi, doğası, kültürü ve turizmi ile ilgili rehberlik faaliyeti niteliğinde bilgi vermek” de yasaklanacak. Korsan rehberlik yapanlarla izin almaksızın seyahat acentasının işlevini yerine getirenlere de 3-6 ay arası hapis cezasıyla biner güne kadar idari para cezası verilecek.

ÜLKE TURİZMİNİ BALTALAMAMA
Seyahat acentalarının “Müşteriyi aldatıcı, kamu güvenini sarsıcı ve ülke turizmini baltalayıcı davranışlarda bulunmaması” da gerekecek.

PAKET TURLARA ZORUNLU SİGORTA
Seyahat acentalarının düzenledikleri paket turlar kapsamında müşterilerini; “taahhüt edilen hizmetlerin acentanın iflası da dahil olmak üzere herhangi bir nedenle verilmemesi veya taahhüt edilen şekilde verilmemesi nedeniyle doğacak zarara karşılık olmak üzere paket tur bedeli kadar, Müşterinin kaza ve hastalık halinde ülkesine dönüş masraflarını karşılayacak miktarda paket tur bedeli kadar, Her türlü kazadan doğan zararını paket tur bedeli kadar, tedavi masraflarının ise tamamını karşılayacak şekilde sigorta ettirmeleri” zorunlu olacak.
Bu durumlarda müşteri, sigorta kapsamındaki zararını doğrudan sigorta şirketinden talep edebilecek. İlgili branşta ruhsatı bulunan sigorta şirketlerinin paket tur sigortası yapmaları zorunlu olacak.

ACENTALARDA SIKI YÖNETİM
Seyahat acentalarına verilen idari para cezaları da 1.000-2.000 YTL seviyesine çekilirken, zorunlu sigortanın yaptırılmaması veya bir yıl içinde 5 kez idari para cezasını geerktiren fililerinin saptanması hallerindeyse işletme belgelerinin iptali gündeme gelecek.
Halen kişiler üzerine kurulu seyahat acentaları iki yıl içerisinde tüzel kişilere devredilebilecek.

TURSAB ARTIK ŞİRKET DE KURABİLECEK
Tasarıyla, TURSAB’ın gelirlerini artırmak, üyelerine daha iyi hizmet verilebilmesini ve sivil toplum örgütü olarak ülke turizmine katkıda bulunulmasını sağlamak için şirket kurması, taşınmaz alım, satımı, sınırlı ayni hak tesisi gibi yetkilere sahip olmasını sağlayacak değişiklikler de yapılacak. TURSAB’a üyelik ücreti de 20 bin YTL’ye çıkartıldı.

TÜRK BAYRAKLI YABANCI YATLARA KOLAYLIK
Yatlar ve yat limanları dışında kruvaziyer gemilerle “dalabilir deniz araçları” da turizmi teşvik yasası kapsamına alınırken, bu gemilere de aynen yatlarda olduğu gibi Türkiye'de “kışlama” olanağı tanındı. Öte yandan Türk karasularında Türk Bayrağı çeken yabancı yatların gittikleri her limanda ayrıca bürokratik işlem yaptırmalarını önlemek için kimi kolaylıklar getirildi. Buna göre bu deniz araçları sadece giriş limanında işlem yaptıracak.

KRUVAZİYERLERİN CASİNOLAR KAPANACAK
Ayrıca tasarıyla, Türk karasularında seyir esnasında kruvaziyer gemilerdeki casinoların “kapalı tutulmasına ilişkin gerekli tedbirlerin ilgili idarelerce alınması” hükmünün getirilmesi de dikkat çekti.

ÖZEL TİYATROLARA YARDIM GERİ GELİYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görevleri arasına, ““yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından kurulan veya kamu personelini desteklemek için kurulan dernekler ve aynı amaçlarla Türk Medeni Kanununa göre kurulan vakıflar dışındaki dernek ve vakıflar ile özel tiyatrolar tarafından gerçekleştirilecek projelere nakdi yardımda bulunmak” da eklenecek. Bakanlar Kurulu kararıyla çıkartılan ve 17 Temmuz’da yürrülüğe konulan yönetmelik uyarınca özel tiyatrolara yardımda bulunulamadığı gerekçesiyle yasada böyle bir değişiklik öngörülmesi dikkat çekti. Bu değişiklikle tiyatroların yanı sıra STÖ’lere ve yerel yönetimlere de yardımda bulunabilecek.

AB UZMANI 18 MÜŞAVİR
Bu arada kültür Bakanlığına tarama sürecindeki eksikliği gidermek amacıyla 18 müşavir alınması da tasarıyla mümkün olacak.

SİNEMA FİLMLERİNE DESTEK KOLAYLAŞACAK
Tasarıda ayrıca sinema filmlerinin desteklenmesini kolaylaştırılacak hükümler de bulunuyor. Buna göre, yapımların takvim yılı içerisinde bitirilmesi, yapımın kar etmemesi halinde desteğin tamamının geri alınması ve yönetmenine üç yıl, yapımcısına ise süresiz destekleme yasağı getirilmesinden vazgeçilirken, bunun yerine sadece yapımı kar etmeyen yapımcıların üç yıl süreyle desteklenmemesi uygulaması getirilecek. Filmin aynı yıl bitmemesi durumunda ödeneği artık ertesi yıla aktarılabilecek.