FB TW PIN NWS

Kitabevi ilk kez 2005'de gündeme gelmişti

2007-04-19
Malatya’da 3 kişinin bıçaklanarak ölümüyle sonuçlanan saldırının yaşandığı Zirve Yayınevi, ilk olarak 2005 yılında, kuruluşu döneminde Kayra Kitabevi adıyla faaliyet gösterdiği dönemde gündeme gelmişti.


Malatya’daki kanlı saldırının 2005 yılına kadar giden bir arka planı olduğu belirlendi. Saldırıya uğrayan Zirve Yayınevi bu dönemde Kayra Kitabevi olarak faaliyet gösterirken, ilk kez Malatya’daki bazı siyasi parti ve yerel gazeteler başta olmak üzere birçok çevre tarafından “misyonerlik yaptıkları” yolunda suçlamalarla karşılaştı.


Bu suçlamalar üzerine kitabevi yetkisi Martin De Lange, 19 Şubat 2005 tarihinde bir açıklama yaparak, suçlamalara yanıt vermişti.
Kitabevi yetkilisi Martin De Lange şunları söylemişti:
“Bazı siyasi parti temsilcileri ve yetkililer, Hıristiyanlık ve misyonerlik konusunda karşıt ifadeler kullanarak suçlamalarda bulunmaktadır. Bu ifadeler, Anayasa ve ceza hukukunda belirtilen ‘Din ve vicdan özgürlüklerine saygı ve toplumsal infial uyandırmaya yönelik kışkırtma’ ile ilgili kanuna aykırı bir durumdur. Malatya’da yaşayan Hıristiyan ve yabancılara karşı açık bir kışkırtma yapılmaktadır. "


Martin De Lange açıklamasında, ‘misyoner’ kelimesinin Türkçe’deki karşılığının ‘tebliğ’ olduğu belirterek, tebliğin Müslümanlık dahil birçok inancın kullandığı bir uygulama olduğunu da vurgulanmıştı. Kitabevi olarak Hıristiyan yayınlarının tanıtım ve pazarlamasını yapmayı amaçladıklarını vurgulanan Martin De Lange, “Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının verdiği haklar çerçevesinde kitabetlerine toptan ve kişilere perakende satış yapmaktayız. Bu Anayasal hakkımızdır” ifadesini kullanmıştı.