FB TW PIN NWS

İran ve Venezuela'dan OPEC'e destek

2007-01-14
ABD karşıtı iki lider, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı'nın (OPEC), petrol üretiminde kesintiye gitmesini destekleyecek.

Chavez, Ahmedinecad'ın ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Venezuela ve İran'ın, pazarlarda aşırı petrol bulunduğuna inandıklarını ve petrol fiyatlarını desteklemek amacıyla OPEC'in ham petrol üretiminde kesintiye gitmesini istediklerini belirtti. Chavez, iki ülkenin, gelişmekte olan ülkelerdeki projeleri desteklemek amacıyla 2 milyar dolarlık bir fon oluşturulması konusunda anlaşmaya vardıklarını da söyledi.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Ahmedinecad'ı karşılarken ''Hoşgeldin, haklı davaların savunucusu'' dedi. Chavez, Ahmedinecad'ı 'kardeş ve devrimci' olarak da niteledi. Ahmedinecad bugün göreve yeni başlayan Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega'yı tebrik etmek üzere Nikaragua'ya, yarın da Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa'nın yemin törenine katılmak üzere Ekvador'a gidecek. Ahmedinecad'ın, Ekvador'da, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ile de görüşmesi bekleniyor.

Petrol fiyatları yükseliyor

Uluslararası ham petrol fiyatları, 15 Aralık 2006'da yukarı doğru hareketlendi. ABD ham petrolünün varil fiyatı 21 sentlik artışla 62.72 dolara çıktı. Brent türü Kuzey Denizi ham petrolünün varil fiyatı da 36 sentlik artışla 63.25 dolara yükseldi. Petrol fiyatlarının artmasında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC), iki ay içinde, günlük üretim kotasında ikinci bir kısıntıya gidecek olması etkili oldu.