FB TW PIN NWS

‘IMF Temaslarını Bayrama Kadar Tamamlar’

2006-10-12
Devlet Bakanı Babacan, IMF heyetinin Türkiye’deki temaslarının bayrama kadar tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Avrupa Birliği Başkentleri Turu çerçevesinde Madrid’de gazetecilere yaptığı açıklamada, ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi, soruları yanıtladı. Babacan, Ankara’da bulunan Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki IMF heyetinin çalışmalarının başarılı şekilde devam ettiğini, bu çalışmaların bayrama kadar tamamlanmasını beklediklerini, tamamlanmaması halinde ise bayramdan sonraya da sarkabileceğini ifade etti.

Cari açık konusuna da değinen Babacan, cari açık üzerinde enerji fiyatlarının olumsuz etkide bulunduğunu yineledi. Babacan, cari açık artış hızının bundan sonraki süreçte yavaşlayacağını da vurguladı. Babacan özel sektörün dış borcuna ilişkin soruya karşılık, bu borcun daha çok makina, teçhizat ve ara malı ithalatından kaynaklandığını, ancak bu konuda bir sorun bulunmadığını anlattı.

Babacan, KİT’lerin mali dengesinin önemli olduğunu belirterek, “Eğer gerekiyorsa enerji KİT’lerinin ürünlerine de zam yapılabilir” diye konuştu.

Türkiye’nin dış borç açısından bir sorunu bulunmadığının altını çizen Babacan, kamunun dış borcunun GSMH’ye oranının yıl sonunda yüzde 11’e ineceğini vurguladı.

Kamu bankalarındaki yeniden yapılanma ve özelleştirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Babacan, “Halkbank, 2007’nin en büyük özelleştirmesi olacak” dedi.

Babacan, Merkez Bankası’nda iki boş pozisyona atamanın gecikmesinin Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ile bir ilgisi olmadığını, Para Politikası Kurulu’nun aynen çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.