FB TW PIN NWS

Gül: AB ile ilk kez ortak gibiydik

2006-10-18
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "İlk defa Türkiye ve iki ortak gibi bir araya geldi" dedi. Gül, önceki gün AB Troykası ile yaptığı görüşmenin ardından Ankara'ya dönüş yolunda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Görüşmenin daha önceki görüşmelerden farklı bir havada gerçekleştiğini kaydeden Gül şöyle konuştu: "Daha önceleri yaptığımız toplantılar kavgalı dövüşlü oluyordu. Bu kez en rahat toplantılardan birisi oldu. Bunun onlar da biz de farkındayız. İlk defa Türkiye ve AB iki ortak gibi, birbirine önem vererek bir araya geldi. Farklılıklar bir yana, ama ilk kez birbirinin söylediklerini dikkatle dinlemek isteyen iki ortak olarak bir araya geldi."

Gül, Türkiye'nin AB sürecindeki mevcut durumu hiçbir zaman 'tren kazası' olarak görmediğini belirterek, "Gerçekçi olmamız lazım. Sıkıntılar hâlâ var, ama bunlara dürüstçe mi, yoksa kötü niyetle mi yaklaşıyoruz, önemli olan bu. Ben bugün daha dürüstçe yaklaşıldığını gördüm" dedi.

Dışişleri Bakanı Gül'ün diğer konulardaki açıklamaları satırbaşlarıyla şöyle:

Seçim-AB süreci: Türkiye'nin önündeki iki seçim AB sürecini olumsuz etkilemez. Türkiye'de siyasetçilerin, yazar ve düşünürlerin de gücünü cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarıyla tüketmemesi lazım. Yoksa Türkiye'ye ve Türk halkına yazık olur. Bunun tarihi ve kuralları belli. AB sürecinde tüm adımları Türkiye'nin çıkarına olduğu için atıyoruz. Dolayısıyla Türk halkının çıkarına bir şeyi seçime giderken yapmaktan neden korkalım?

301'inci madde: Fransa'nın 301. madde konusunda Türkiye'nin elini rahatlatıp rahatlatmadığı konusunda başkası ne düşünür bilemem. Ancak ben kesinlikle öyle düşünmüyorum. Başkasının yaptığının biz de aynısını yapalım demek yanlış. 301. maddenin değiştirilmesi konusunda uygulamaya bakılacak, değişikliğe gerek duyulursa gereken yapılacak. Uygulamanın ne kadar bekleneceğini bilemem.

Kıbrıs sorunu: Finlandiya'nın önerilerine biz yapıcı yaklaşıyoruz ve karşı tarafın da yapıcı davranıp davranmadığını göreceğiz. Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm BM'de sağlanacak, AB'nin çabası bazı sorunları aşmak için atılması gereken adımları belirlemektir.