FB TW PIN NWS

Filistin ABD'ye tepkili

2006-11-12
ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde 18 kişinin öldüğü İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki son saldırısını kınayan ve İsrail'i operasyonlarını durdurmaya çağıran karar tasarısını veto etti. ABD vetosuna Arap Birliği ve Filistinliler tepki gösterdi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Bolton, veto gerekçesini, tasarının dengeli olmayışına bağladı.

Bolton, Arap ülkeleri tarafından desteklenen tasarının İsrail'e karşı önyargılı olduğunu ve siyasal amaçlar güttüğünü, bundan rahatsız olduklarını söyledi.

Filistin hükümeti sözcüsü Gazi Hamad vetonun ardından ABD'yi kınadıklarını açıkladı. Sözcü, ABD'nin bu kararıyla, 'masum Filistinli sivillere yönelik yeni katliamların görmezden gelineceği sinyali verildiğini' belirtti.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da ABD vetosu sebebiyle şaşkınlık ve hayal kırıklığı içinde olduklarını söyledi.

Tasarıda, İsrail'den Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarını sona erdirmesi, Filistin tarafından da roket saldırılarına son vermesi isteniyordu.

Tasarıda, Beyt Hanun saldırısının kınanması ve saldırıyı soruşturmak üzere bir BM heyetinin bölgeye gönderilmesi de öngörülüyordu.

Kanlı operasyonda bilanço ağır

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki son operasyonlarında en az 44 Filistinli hayatını kaybetmişti. Gelişmeleri izleyen AB ve Arap Birliği gelişmelerden kaygı duyduklarını açıklamışlardı.

AB Dönem Başkanlığı'nı yürüten Finlandiya tarafından yapılan yazılı açıklamada, "her devletin sahip olduğu savunma hakkı, ölçüsüz şiddet kullanılmasını haklı çıkaramaz" ifadesi yer almıştı.