FB TW PIN NWS

Çiçek: 301. madde değişmez değildir

2006-10-17
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, TCK'nın 301. maddesinin ''değişmez'' madde olmadığını belirterek, ''Şimdi geldiğimiz noktada, konu hukuken değerlendirecekse varacağımız sonuç farklıdır,siyaseten değerlendireceksek varacağımız sonuç farklıdır'' dedi.

Çiçek, TBMM Adalet Komisyonu'nun toplantısına gelişinde, gazetecilerin, TCK'nın 301. maddesiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, 301. maddenin değişebileceği yönünde açıklama yaptı. Hükümetin böyle bir hazırlığı var mı? Ne zaman olur bu değişiklik?'' diye sorması üzerine Çiçek, Gül'ün açıklamalarını basından öğrendiğini söyledi.

Tartışmanın, baştan beri, ''301. değişsin, değişmesin'' şeklinde doğru olmayan bir noktada götürüldüğünü anlatan Çiçek, Türk hukukunda değişmez maddelerin hangileri olduğunu daha önce söylediğini anımsattı.

Çiçek, Anayasa'nın 1,2,3. maddeleri ve devrim yasalarıyla ilgili 174. maddesinin değiştirilemeyeceğini ifade ederek, şöyle konuştu: ''Dolayısıyla bunun dışındaki her mevzuat hükmü değişebilir, nitekim 301. madde de müteaddit defalar değişmiştir. En sonunda biz değiştirdik. Dolayısıyla 301. madde, değişmez madde değildir. Ama 301. maddeyle ilgili tartışma siyaseten yapıldı, hukuken yapılmadı. Hukuken bir konu tartışılmayınca da o zaman buna karşı verilecek cevaplar da farklı oluyor.''

Bakan Çiçek, 301. maddenin, sonuçta TCK'nın eski 159. maddesi olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti: ''Bizim yaptığımız değişiklik, yine AB ile anlaşarak, uzlaşarak, 'eleştiri maksadıyla yapılan açıklamaların suç teşkil etmeyeceğinin, maddenin tüm fıkralarına da teşmil edilmesi' yönündeki bir mutabakatla çıkmıştır. O zaman AB'nin buna herhangi bir itirazı olmadı. Böyle değişikliğin yapılmış olmasından dolayı da herkes, Türkiye'de özgürlüklerin genişlediği, özgürlüklerle ilgili önemli bir adım atıldığı yönünde değerlendirmeler yapıldı. Şimdi geldiğimiz noktada, konu hukuken değerlendirecekse varacağımız sonuç farklıdır, siyaseten değerlendireceksek varacağımız sonuç farklıdır. Meseleye böyle bakmak lazım. Türkiye'nin temel sıkıntısı; hiçbir konuyu kendi çerçevesinde ve kendi bilim dalının verilerine göre tartışmıyor, sorunumuz oradadır.''