FB TW PIN NWS

Chirac’tan ‘Soykırım’ Mesajı

2006-09-29
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye’nin sözde Ermeni soykırımı konusunda ‘bellek çalışması’ yapacak kapasiteye sahip olduğuna inandığını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac Ermenistan gezisi öncesi Fransa’daki diaspora Ermenilerinin yayın organlarından olan Ermenistan Haberleri dergisinin sorularını yanıtladı.

Chirac, derginin, ‘Fransa, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde Ermenistan’la sınırın açılması ve Ermeni soykrımı konusunda ısrarcı olacak mı?’ sorusuna, “Birçok kez Türk makamlarına sınırın açılması çağrısında bulundum. Ancak bu konu ile Yukarı Karabağ sorunu arasında ilişki kurulduğu açık ve bu sorunun çözümlenmesi sınır konusunu da önemli derecede etkileyecektir. Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilmiş Ermeni soykırımına gelince, Avrupa öncelikle barışma, barış ve diğerlerine açıklık ve saygı çabasıdır. Bu çaba her yerde ve her zaman bir bellek çabasıyla açığa vurulmuştur. Uzun ve güç bir süreç olsa da Türkiye’nin bu bellek ödevini yerine getirme kapasitesine güveniyorum. Zira söz konusu olan Avrupa inşasının ruhudur” yanıtını verdi.

Chirac, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin ise AB’nin olduğu kadar Ermenistan’ın da çıkarına olduğunu dile getirdi. Üyelik perspektifini ‘Türkiye’yi Batı’ya demirlenmiş yolda tutmak için temel unsur’ olarak tanımlayan Chirac, üyeliğin, kriterlere saygı ve reformlar gerektirdiğini, bu yolun taleplerle dolu, uzun ve güç olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı bu çerçevede, “AB’nin olduğu gibi Ermenistan’ın da çıkarı, bizim değerlerimiz, bizim insan hakları, barış ve demokrasi anlayışımıza yüzünü dönmüş bir Türkiye görmektir” ifadelerini kullandı.

İlk defa Ermenistan’ı ziyaret edecek olan Chirac’ın programında Erivan’daki ‘soykırım’ anıtı da var. Erivan’da Ermeni kökenli Fransız şarkıcı Charles Aznavour’un vereceği bir konsere de katılacak olan Chirac’ın ziyareti sırasında Yukarı Karabağ sorununu da gündeme getirmesi bekleniyor.

Soykırım Teklifi Yeniden Gündemde

Bu arada, Fransa’da muhalefetteki Sosyalist Parti, sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifini tekrar Meclis gündemine getiriyor. Sosyalist Parti’nin yaptığı öneri doğrultusunda yasa teklifi 12 Ekim’de Meclis Genel Kurulu’nda tartışılarak oylanacak.

Sosyalistlerin bu konuda hazırladığı yasa teklifi daha önce Mayıs ayında tartışılmış, ancak zaman kalmadığı için yeni yasama dönemine kalmıştı. Fransa’daki meclis sistemi muhalefet partilerine yılda belirli sayıda yasa teklifini ilgili komisyonun görüşüne bakılmaksızın Meclis Genel Kurulu’nda tartışılarak oylanmasına olanak sağlıyor.

Fransa’da Sosyalistlerin hazırladığı teklifin yasalaşması için Senato’dan da geçmesi gerekiyor. Fransa parlamentosunda 2001 yılında kabul edilen yasa ile Fransa sözde Ermeni soykırımını resmen tanımıştı. Bu kararın ardından Türkiye ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkilerde uzun süre gerginlik yaşanmıştı.