FB TW PIN NWS

Barroso: 'Sonuçta Ankara AB'ye girecek'

2007-01-14
İtalya'nın başkenti Roma'da temaslarda bulunan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye'nin AB üyeliğinin 'uzun ve zorlu bir süreç' olacağını söyledi. Barroso, ''Sonuçta Ankara AB'ye girecek'' dedi.

Barroso, bunun uzun ve zorlu bir süreç olacağına işaret ederek, ''Ancak sonuç itibarıyla Ankara, yalnızca Avrupa'nın değil, küresel siyasetin de yararına olduğu için AB'ye girecek; Avrupa'nın bir parçası olacaktır'' dedi.

AB Komisyonu Başkanı Barroso, Türkiye'nin tam üyeliğinin AB kriterlerinin tümünü yerine getirmesinin ardından mümkün olabileceğini de vurguladı.

Barroso, ''Tabii ki Türkiye'nin üyeliği konusunda, AB'nin demokratik standartlarından ödün verilmesi söz konusu olmamalıdır'' diye konuştu.

Müzakereler sekiz başlıkta askıya alındı

Avrupa Birliği, Türkiye ile müzakerelerin hızını kesti. AB Dışişleri Bakanlarının 11 Aralık'ta AB Komisyonu'nun tavsiye kararını kabul etmesinin ardından, 14-15 Aralık'ta yapılan AB Zirvesi'nde de 'Türkiye ile müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınması' kararı aynen benimsendi.

Buna göre, Türkiye ile müzakereler sekiz başlıkta (Malların serbest dolaşımı, iş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi, mali hizmetler, tarım ve kırsal kalkınma, balıkçılık, taşımacılık politikası, gümrük birliği ve dış ilişkiler) askıya alınacak. Açılacak diğer başlıklar ise, Türkiye limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmadığı sürece kapanmayacak.

AB, KKTC'ye uygulanan izolasyonların kaldırılması konusunu ise ocak ayında gündemine alacak. İzolasyonların kaldırılması için atılacak adımlar konusunda, ocak ayında dönem başkanı olacak Almanya inisiyatif alacak.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bir süre önce, AB ile ilişkilerde yeni bir döneme girildiğini, ancak raydan çıkılmadığını belirtmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Irak'taki durumun AB sürecinden daha öncelikli olduğunu söylemişti.