FB TW PIN NWS

Arınç'ın açıklamaları AKP'de yankı buldu

2007-01-29
TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın Cumhurbaşkanlığı seçimleri için “Başbakan 5 yıl daha devam etmeli” açıklamaları AKP içinde de yankı buldu.

AKP’li Ersönmez Yarbay, “Köşk koltuğu Erdoğan’a dar gelir, tatmin olmaz” derken, Vahit Erdem, “Bir iç gerginlik görüntüsü dışarıya iyi yansımaz” diyerek parti içinde bir gerginliğin çıkabileceği mesajını verdi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik, “Başbakan 5 yıl daha kalsın. AKP’nin önünde daha yapacak çok iş var” sözleri AKP içinde de yankı buldu.
AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay ve Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem Arınç’ın açıklamalarını ANKA’ya değerlendirdi.

Ersönmez Yarbay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olabileceğini ancak, bugünkü şartlarda cumhurbaşkanlığı yetkilerinin kendisini tatmin etmeyeceğini öne sürdü. Yarbay şöyle dedi:
“Cumhurbaşkanlığı makamı bugünkü şartlarda etkin bir makam değil. Cumhurbaşkanlığı makamının teklif önüne geliyor. Ya onaylıyor, ya onaylamıyor. Yetkilerine bakınca çok ama pasif. Böyle bir makam Tayyip Beyi tatmin etmez. Başbakan yetkileri artırılsın, Cumhurbaşkanlığı yetkileri azaltılsın. O zaman Erdoğan Köşk’e aday olsun. Tercihini buna göre yapmalı. İki kurum arasında dengeleri oturtmak lazım. Her zaman Köşk ve Başbakanlık arasında çekişme olur…

Bir süre sonra Cumhurbaşkanı ile AKP’li Başbakan ya da genel başkan arasında da sürtüşmeler çıkacak. Bu kaçınılmaz. Onun için yetkiler gözden geçirilmeli. Bu benim başından beri yaptığım bir öneridir.”

GERGİNLİK GÖRÜNTÜSÜ VERMEK DOÐRU DEÐİL
TBMM NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AKP Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem ise, Arınç’ın sözlerini “fikrini beyan etmiş” diyerek değerlendirirken, “Arınç, Erdoğan’ın bu durumda, partinin geleceği açısından aday olmasının doğru olmayacağını dile getirmiş” dedi.

Erdem, 2007 yılının politika açısından pek iyi geçmediği görüşünü dile getirerek, son zamanlarda dışarıda Irak, Ermeni soykırımı tartışmaları, AB ve Kıbrıs gibi önemli gelişmelerin Türkiye’yi gerdiğini belirterek, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ise içerde bir gerginliğe yol açmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Erdem şöyle dedi:
“Dışarıda Türkiye’yi pek de memnun etmeyen gelişmeler yaşanıyor. Birde cumhurbaşkanlığı seçimleriyle içerde bir gerginlik yaşanmamalı. Bu görüntünün dışarıya yansıması iyi olmaz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazasız belasız atlatmayı diliyorum.”