FB TW PIN NWS

Abbas hükümeti dağıtabilir

2006-10-18
Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas Salı günü yaptığı açıklamada Filistin’deki yönetim krizinin kabul edilemez olduğunu ve rakip örgütler aralarında anlaşamazlarsa hükümeti dağıtacağını söyledi.

“Statuko’yu korumak imkansız, yetkili kişi olarak bu krizi atlatmak için üzerime düşenleri yapacağım” şeklinde konuşan Abbas, hala El-fetih ile Hamas’ın içinde bulunacağı bir milli birlik hükümeti kurmak isteğinin devam ettiğini söyledi.

Hamas ve El-Fetih yaklaşık bir ay önce anlaşmışlar ancak görüşmeler israil’in tanınması gibi konulara geldiğinde, konuşmalar kesilmişti. Hamas, İsrail’in varlığını reddediyor.

Her nekadar Abbas, anayasanın kendisine böyle bir yetki verdiğini söylese de, Hamas’ın bu harekete karşı çıkması beklenmekte. Öte yandan, Filistin Anayasası bu tip siyasi krizlerin aşılması konusunda yol gösterici olmaktan çok öte.

Aynı şekilde, siyasi krizin El-Fetih ve Hamas arasında şiddetli çatışmaya dönüşmesi endişesi Filistin’de hakim durumda. Abbas, “iç savaş tek tabudur” dese de uzmanlar bu ihtimalin varlığından bahsesdiyorlar.

Abbas, siyasi krizin aşılması için bir son tarih vermezken, Ramazan bayramı sonrası böyle bir karar alınabileceği de belirtilmekte.

Bu arada, İsrailli askerler 5 filistinliyi Batı Şeria’nın farklı yerlerinde çıkan çatışmalar sonucu öldürdü.