FB TW PIN NWS
BioRank 2213

Mehmet Barlas

Doğum tarihi : ??.??.1942 Ölüm tarihi : 01.Haziran.2023
Mehmet Barlas kaç yaşında öldü : 81
Kilo & Boy :
Burcu :
Meslek : Gazeteci, Yazar
Mehmet Barlas doğum yeri : Ankara, Türkiye
Ölüm yeri : İstanbul

Mehmet Barlas Biyografisi

Mehmet Barlas, 1942 doğumlu gazeteci ve televizyoncu. Birçok gazetede köşe yazarlığı yapmıştır, şu anda Sabah Gazetesi’nde yazmaktadır, aynı zamanda bir tartışma programı sunmaktadır.
Mehmet Barlas, 1942 yılında Ankara’da doğdu. Siyasetle içiçe olan bir aileden geliyordu. Ablası Fatma ders çalışırken onun yanında okuma yazmayı öğrenen küçük Mehmet, ilkokulu okuyacağı Ankara'daki Mimar Kemal İlkokulu'na üçüncü sınıftan başladı. Mimar Kemal İlkokulu'ndan sonra Namık Kemal Ortaokulu ve Atatürk Lisesi'nde okudu. Babası Cemil Sait Barlas, Gaziantep eski milletvekiliydi, aynı zamanda bir gazeteciydi. 1937'de evlenen Cemil Sait Bey'in üç çocuğundan ortancası olan Mehmet Barlas (diğer ikisi Fatma ve Selim), 1959 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1971 yılında mezun oldu. Üniversitede Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı'nda genel sekreterlik, Türkiye Milli Talebe Federasyonu'nda da basın komisyonu başkanlığı yaptı.

Üniversitede birçok olaylara karıştı. Sağ-sol kavgalarından birinde cop yemekten ensesi şişer, gözlüğü kırılır. Böyle giderse hem öldürüleceğinden korkan hem de CHP'li Cemil Sait'in oğlunun bu tür olayların içinde olmasından rahatsız olan babası, Mehmet Barlas'ı İngiltere'ye işçi olarak çalışmaya gönderdi. Beş bin kişinin çalıştığı fabrikada tulumları giyip dört ay ağır sanayi işçiliği yapan Barlas, dönüşte Ecved Güresin yönetimindeki Cumhuriyet gazetesi'nde dış haberler servisinde gazeteciliğe devam etti. 12 Mart 1971 tarihinde 12 Mart Muhtırası sonucunda Cumhuriyet gazetesinden kovulunca dokuz ay kadar meslekten uzak kalır. Amcası Necip Sait'in fabrikasında hukuk müşavirliği yaptı. Yılmaz Yalçıner'le birlikte matbaacılık yaptı.

Daha sonra TRT’de çalışmaya başladı, iç ve dış haberler danışmanı oldu.

Babasının Cumhuriyet Halk Partisi'nin ileri gelenlerinden olması vesilesi ile devrin tüm siyasileri ile iç içe bir hayat süren Barlas, Reis-i Cumhur İsmet İnönü ile misket bile oynar. Belki de Türkiye'de siyaset ve siyasetçilerin nasıl olduklarını erkenden tanıdığı için, teklif almasına rağmen ilerleyen hayatında siyasete girmeyi hiç düşünmedi. Siyasilerle iç içe olmak politika gözlemi yapma yönünü geliştirdi. 1960 yılında babasının Son Havadisi'nde gazetecilik mesleğine başladı.

Barlas; Günaydın, Cumhuriyet, Milliyet, Sabah, Zaman, Akşam, Yeni Şafak gibi birçok gazetede çalıştı, köşe yazarlığı ve yöneticilik yaptı. Gazeteci, 1968 yılında Gazeteciler Cemiyeti’nin yarışmasında inceleme dalında birinciliği elde etti. Birçok kanalda haber yorumcusu olarak çalıştı.

Son Havadis, Cumhuriyet, TRT, Günaydın, Milliyet, Güneş, Tercüman, Sabah, Star Televizyon Yorumculuğu, Hürriyet, tekrar Sabah ve Zaman gazetelerinde çalışan, sol bir gazetede başladığı gazeteciliği sağ bir gazetede noktalayan Mehmet Barlas, neredeyse çalıştığı bütün yerlerde 'patronlarla' anlaşmazlığa düşer. İlk tartışmasını 1977'de Günaydın'da muhalif yazıları nedeniyle Haldun Simavi ile yaşadı.

Zamanında Sabah'la bir kavgaya giren Barlas, bir süre sonra gelen teklifi reddetmez ve 91 seçimlerinde Sabah'ta yazarlık yapar. Yazılarında Turgut Özal'ı desteklemektedir. Turgut Özal seçimlere bir hafta kala Barlas'tan, Sabah'ta yazdığı yazıları Star televizyonunda okumasını ister. Kabul eder. Sabah'la yolları ayrılır. Bir süre sonra da yorumlardan rahatsız olan muhalif parti yetkilileri televizyonun sahiplerini sıkıştırınca Barlas'ın bu sefer televizyonla da yolları ayrılır. Hürriyet gazetesi'nden Simavi'ler çağırır. Bir süre sonra, Hüsamettin Cindoruk'un yeğeni Emin Çölaşan'la aynı gazete sayfalarını paylaşan Barlas'ın Çölaşan'la kavgasına tanık olur okuyucular. Ardından yeniden Sabah'tan teklif alan Barlas, 1993'ten 97 Ekimine kadar burada yazar. Kendisini 28 Şubat'ın susturduğu bir gazeteci olarak gören Barlas'ın kısa süren bir de Zaman macerası olur.

Barlas 2000 tarihli “Türkiye'de Darbeler ve Kavgalar Dönemi”, “Turgut Özal'ın Anıları” (2000) ve 2001 tarihli “Türkiye Üzerine Pazarlıklar” kitaplarını yazdı. 2003 yılında kızı Ela Barlas ile bir haber programı hazırladı ve sundu. Aldığı bakanlık teklifini siyasetçi değil, gazeteci olduğu gerekçesiyle geri çevirdi.

Barlas, Sabah Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapıyor. Aynı zamanda Emre Kongar’la birlikte “Yorum Farkı” adlı tartışma programını sundu. ATV ana haber bültenini sundu.

Mehmet Barlas, 1968 yılından beri gazeteci Canan Barlas ile evlidir. Ela Barlas Anter adında bir kızı ve Cemil Barlas adında bir oğlu vardır. 63 kişilik Akil insanlar listesine girmiş olan Can Paker eşinin abisidir.

Mehmet Barlas, bir süredir tedavi gördüğü Şişli'de özel bir hastanede 1 Haziran 2023 tarihinde İstanbul'da 81 yaşında öldü.

Kitapları:
2000 - Sosyo-politik Bir Gerçek Olarak Hocaefendi Sendromu
2005 - Rüzgar Gibi Geçti
2005 - Latife Hanım'ın Sırları ve Türk Sosyetesi
2005 - İş ve Siyaset Hayatında Kariyer Yapmak
2001 - Türkiye Üzerine Pazarlıklar
2000 - Türkiye'de Darbeler ve Kavgalar Dönemi
2000 - Turgut Özal'ın Anıları


Kaynak:Biyografi.info

Mehmet Barlas kitapları

Tüm Mehmet Barlas kitapları

Mehmet Barlas için yapılan aramalar

Mehmet Barlas, Mehmet Barlas biyografi, Mehmet Barlas hayatı, Mehmet Barlas özgeçmişi, Mehmet Barlas hakkında, Mehmet Barlas doğum yeri, Mehmet Barlas fotoğraf, Mehmet Barlas video, Mehmet Barlas resim, Mehmet Barlas kimdir?, Mehmet Barlas kaç yaşında?, Mehmet Barlas nereli, Mehmet Barlas memleketi