Grimm KardeÅŸler
Grimm KardeÅŸler Biyografisi
Grimm KardeÅŸler adıyla dünya çapında tanınan iki kardeÅŸ, Wilhelm Grimm ve Jacob Grimm, birer yıl ara ile, 1785 ve 1986 yıllarında dünyaya geldiler. İki kardeÅŸ hayatlarının neredeyse tamamını beraber, aynı çatı altında geçirdiler. Birer yıl ara ile, Kassel’de bulunan Friedrich Lisesi’nden mezun olan kardeÅŸler, gene birer yıl ara ile Malburg Üniversitesi’nde eÄŸitim aldılar. İki kardeÅŸ de hukuk üzerine eÄŸitim alırken, küçük kardeÅŸ olan Wilhelm Grimm çalışmalarını kütüphanecilik ve folklor üzerine yoÄŸunlaÅŸtırdı, abisi Jacob ise diÄŸer çalışmalarının yanında hukuk hayatına da devam etti.
Grimm KardeÅŸler’e dünya çapında büyük bir ün ve saygı kazandıran eserleri ise, unutulmaya yüz tutmuÅŸ Alman masallarını toplayıp derledikleri kitaplar oldu. 1806 yılında yayınlanan ve Ludwig Achim von Arnim’in editörlüğünü yaptığı Des Knaben Wunderhorn (Büyülü Boynuz) adlı derleme, kardeÅŸleri folklor çalışmalarına yönelten eser oldu. 1910 yılından itibaren iki kardeÅŸ, köy köy, kasaba kasaba Almanya’yı dolaÅŸarak, halk hikayelerini ve peri masallarını toplamaya baÅŸladılar.
1812 yılına gelindiğinde, iki kardeşin elinde toplam 86 adet Alman halk hikayesi birikmişti. Bu hikayeleri Kinder- und Hausmärchen (Çocuk ve Hane Halkı Hikayeleri) adı altında kitaplaştırdılar. Bu ilk kitabı izleyen ikinci bölüm ise 1814 tarihinde yayınlandı ve toplam 70 eser barındırıyordu. 1816-1818 yılları arasında iki cilt olarak yayınlanan Deutsche Sagen (Alman Efsaneleri) ise, ilkinden çok daha kapsamlıydı; kronolojik olarak düzenlenmiş toplam 585 halk efsanesini içeriyordu.
Grimm KardeÅŸler’in bu eserleri, bazı açılardan büyük eleÅŸtirilere uÄŸramıştı. Yayınlanan masalların bazılarının Fransız asıllı olduÄŸu, hikayelerde geçen “elf”lerin bilge kadınlara ve maceracı prenslerin de kralın oÄŸluna dönüştürülmesi, masalların aslının bozulduÄŸuna karar veren bazı eleÅŸtirmenlerce oldukça kötü karşılansa da, edebiyata kazandırılan masal ve hikayelerin sayısının yüksekliÄŸi, yazım dilinin güzelliÄŸi ve kardeÅŸlerin akademik saygınlıkları, kısa sürede bu eleÅŸtirilerin üstesinden geldi.
Kardeşlerin beraber kaleme aldıkları eserler sadece halk masalları ile sınırlı kalmadı. Grimm Kardeşler tarafından kaleme alınan, Deutsches Wörterbuch adını taşıyan ve toplam 84 kilogramlık bir ağırlığa ulaşan 33 ciltlik Alman Sözlüğü, Alman dili ve edebiyatının halen başyapıtı olarak anılmakta.
Grimm Kardeşlerin kaleme aldığı masallar defalarca tiyatroya, sinemaya ve televizyon yapımlarına uyarlandı, yüzün üstünde dile çevrilirken dünyanın en çok satan eserleri arasında yer aldı. Grimm Kardeşler hakında daha fazla bilgi edinmek için Wilhelm Grimm ve Jacob Grimm başlıklarına bakabilirsiniz.
Seçme Eserleri
Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler
Ormandaki Ev
Su Perileri
Rapunzel
Altın Saçlı Şeytan
Hansel'le Gretel
Bremen Mızıkacıları
Parmak Çocuk
Uyuyan Güzel
Fareli Köyün Kavalcısı
KurbaÄŸa Prens
Kurt ve 7 Küçük Oğlak
Kar Beyaz ile Kırmızı Gül
Kırmızı Başlıklı Kız
Çizmeli Kedi
Kaynak:Biyografi.info
Grimm Kardeşler kitapları
-
Çizmeli Kedi
Yarın tarihi : 2016-03-03
Yayınevi : BEYAZ BALİNA YAYINLARI
Çocuk Kitapları » Okul Öncesi » Masal
-
Kırmızı Başlıklı Kız
Yarın tarihi : 2016-03-03
Yayınevi : BEYAZ BALİNA YAYINLARI
Çocuk Kitapları » Okul Öncesi » Masal
-
Fareli Köyün Kavalcısı
Yarın tarihi : 2016-03-03
Yayınevi : BEYAZ BALİNA YAYINLARI
Çocuk Kitapları » Okul Öncesi » Masal
Grimm Kardeşler için yapılan aramalar
Grimm Kardeşler, Grimm Kardeşler biyografi, Grimm Kardeşler hayatı, Grimm Kardeşler özgeçmişi, Grimm Kardeşler hakkında, Grimm Kardeşler doğum yeri, Grimm Kardeşler fotoğraf, Grimm Kardeşler video, Grimm Kardeşler resim, Grimm Kardeşler kimdir?, Grimm Kardeşler kaç yaşında?, Grimm Kardeşler nereli, Grimm Kardeşler memleketi
- Emin Ongan Bugün
- Funda Erdal Dün
- Metin And 19 Eylül
- Atakan Hoşgören 17 Eylül
- Orhan Şevki 17 Eylül
- Yunus Emre Genç 16 Eylül
- Natalie Zahle 10 Eylül
-
Dilber Ay
309
-
Faruk Süren
251
-
Ajda Pekkan
245
-
Sadettin Saran
221
-
Muhammed Yakut
205
-
Çağan Atakan Arslan (Soldier)
175
-
Seda Sayan
175
-
Sahrap Soysal
165
-
Biricik Suden
155
-
Rahmi Özkan
127
-
Muhammed Ali
118
-
Müge Dağıstanlı
110
-
Bülent Ersoy
108
-
Oktay Kaynarca
108
-
Semiramis Pekkan
108
-
Sahrap Soysal
165
-
Ozan Gündoğdu
83
-
Dilber Ay
309
-
Banu Alkan
53
-
AyÅŸenur Arslan
101
-
Vahide Gördüm
70
-
Müşerref Akay
69
-
Albert Einstein
59
-
Muazzez Ersoy
71
-
Kıvanç Tatlıtuğ
56