FB TW PIN NWS

Yazar Chomsky’ye Chavez’den Kıyak

2006-09-25
ABD’li akademisyen-yazar Noam Chomsky’nin Amerikan dış politikasını eleştirdiği ‘Hegemonya mı Hayatta Kalmak mı?’ adlı kitabı, yayımlandıktan 3 yıl sonra yeniden ‘çok satan’lar listesinde.

Kitabın satışlarında bu ani patlamayı yaratansa, Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in geçen hafta Birleşmiş Milletler kürsüsünden herkese bu kitabı okumasını tavsiye etmesi oldu. Kitabın 25 bin yeni baskısı yolda.

Noam Chomsky’nin, “Hegemonya mı Hayatta Kalmak mı?: Amerika’nın Emperyalist Stratejisi” adlı kitabı, yayımlandıktan 3 yıl sonra hiç beklenmeyen bir şekilde yeniden popülarite kazandı. Kitabın satışlarında patlama yaşanmasına neden olan, ABD ve Başkan George Bush aleyhindeki sert açıklamalarını, her fırsatta her kürsüden dile getiren Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in geçen hafta Birleşmiş Milletler genel kurulunda yaptığı konuşma oldu. Bush’u hedef alan Chavez, kürsüde Chomsky’nin kitabını göstererek herkese tavsiye etti.

“Bence bu kitabı ilk okuması gerekenler Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kardeşlerimiz. Çünkü bu kitabı okuduklarında şeytanın kendi ülkelerinde olduğunu görecekler. Dün o şeytan buraya Birleşmiş Milletler’e de geldi, bu kürsüye de çıktı. Şu an burada hala o sülfür kokusunu alabiliyorum. Bayanlar baylar, dün, şeytan diye nitelendirdiğim Amerikan Başkanı buraya geldi ve sanki dünyanın sahibiymiş gibi konuştu.”

Konuşmanın ardından başta Amerika olmak üzere kitap tükendi. Yeni baskılar yolda. Chavez konuşmasında küçük bir gaf da yaptı. Chomsky’le hayattayken tanışamadığı için üzgün olduğunu söyledi ancak daha sonra yazarın yaşadığını öğrenince kendisini Venezüella’ya davet etti. Chomsky de, Chavez’e alınmadığını açıkladı ve kendisiyle tanışmaktan memnun olacağını söyledi.