FB TW PIN NWS

YENİ YARGITAY BAŞKANINDAN İLK AÇIKLAMA

2015-02-10
YENİ YARGITAY BAŞKANINDAN İLK AÇIKLAMA

Cirit, seçimin ardından Hukuk Genel Kurulu Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Cirit, kendisine onurlu ve çok zor bir görev verildiğini, bunun altından en iyi şekilde kalkmaya, Türk halkının teveccühüne layık olmaya çalışacağını ifade etti.

Alkan'ın veda konuşmasında Cahit Sıtkı Tarancı'nın "memleket" şiirini okuduğunu hatırlatan Cirit, "Ben de Türk halkının teveccühüne layık olan, birlik beraberliği temin eden, salt adaleti, gerçek adaleti tesis eden bir Yargıtay özlemiyle konuşmama başlıyorum" diye konuştu.

Cirit, "Sayın Ali Alkan, 'Yargıtayda ben 4-6 nöbeti tuttum' diyor. Biz 12-2, daha zor bir nöbet tutacağız ama Türk halkının yargıya karşı inanılırlık ve güvenilirlik noktasında teveccühünü, saygınlığını, en üstlere çıkarmak için çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Gerek ilk derece yargısının, gerekse yüksek yargının yapısal, fiziksel sorunlarının bulunduğunu belirten Cirit, bunun yanında son dönemlerde Anayasa'ya göre eşitler arasında eşitsizlik meydana getiren bir yapısı olduğunu söyledi.

Yüksek yargının Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştaydan oluştuğunu hatırlatan Cirit, şunları kaydetti:
"Bunlar, eşit ve birbiriyle uyumlu çalışan erkler, mahkemelerdir. Kuvvetler ayrılığı olmazsa olmazımızdır. Kuvvetler ayrılığında, alana müdahale edilmemek koşul ve şartıyla bu konuda işbirliği içerisinde harekettir. Anayasamızın gerekçesinde tanımlandığı gibi, kuvvetler ayrılığı aynı ahenkli bir orkestranın bestesi gibi kimisi keman çalar, kimisi piyano çalar ama sonunda güzel bir beste çıkar. Kuvvetler ayrılığında, alanımıza müdahale edilmemek koşul ve şartıyla işbiriliği içerisinde hareket edilecektir. Hakim teminatı, hakim bağımsızlığı, hakim tarafsızlığı altını kalın kalın çizmek suretiyle vazgeçemeyeceğimizdir. Yargı adaleti sağlamak içindir. Türk halkının güvenine, yargı olarak, son zamanlarda düşen güvenine layık olmaya çalışacağız. Bu konuda önemli görevler düşmektedir. Bu önemli görevleri de arkadaşlarımla birlikte yerine getireceğim. Dört kıymetli arkadaşımla yarıştım. Onlar da birbirinden değerli, çok kıymetli, birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızdır."