FB TW PIN NWS

Venezuela petrolü kaynak arıyor

2007-03-27
Borçlarını ödemek ve önümüzdeki yıllarda ciddi oranda büyümek isteyen Venezuela milli petrol şirketi PDVSA, ihtiyaç duyduğu kaynağı bulabilmek için 5 milyar dolarlık bono ihalesi düzenliyor.

Venezuela dünyanın en büyük ham petrol rezervlerinden birine sahip. Ancak yatakların yapısı nedeniyle, petrolü çıkarmak bir hayli masraflı.

Önümüzdeki yıllarda üretimi ikiye katlamayı hedefleyen PDVSA'nın, gerekli yatırımları yapabilmesi için ek kaynağa ihtiyacı var.

PDVSA'nın gücünü koruması, hükümet için de önemli. Zira Devlet Başkanı Hugo Chavez tarafından başlatılan sosyalist devrimin en önemli unsurlarından biri olan sosyal projeler petrolden elde edilen gelirle yürütülüyor.

Tüketimin arttığı, dövizin de sıkı şekilde kontrol edildiği Venezuela'da piyasada çok fazla sıcak para bulunuyor. Bu nedenle hükümet bono ihalelerine, yüzde 20'lerde seyreden enflasyonu aşağı çekmek için de başvuruyor.

Venezuelalı yatırımcıların birçoğunun, ellerindeki parayı daha istikrarlı gördükleri dolara çevirmek için, bono ihalesini iyi bir fırsat olarak değerlendireceği tahmin ediliyor.

Devlet Başkanı Hugo Chavez de, dünyanın mali yapısı en istikrarlı şirketlerinden biri olarak nitelediği PDVSA hisselerini almaları için halkı cesaretlendiriyor.

Ancak Chavez'in politikalarını eleştirenlere göre, PDVSA kötü yönetiliyor ve siyasi amaçlar için kullanılıyor.

Tarım reformu tam yol

Venezuela hükümeti, özel mülkiyet altında olan 300 bin hektar toprağı kamulaştıracağını açıkladı. Söz konusu toprak, reform programı çerçevesinde köylülere dağıtılacak.

Venezuela'da son 5 yılda 2 milyon hektar arazi, verimsiz olduğu ya da sahiplerinin gerekli belgeleri olmadığı gerekçesiyle tekrar dağıtıldı.

Devlet Başkanı Hugo Chavez, bu ve benzeri reform programlarıyla, Venezuela'nın sosyalizm yolunda ortak mülkiyet anlayışını yerleştirmeye doğru gittiğini söyledi.

Chavez'in muhaliflerine göre ise toprak reformu, halen yoğun biçimde ithal gıdaya bağımlı olan tarım sektörüne hiçbir fayda sağlamadı.