FB TW PIN NWS

Ulusal Laiklik Derneği: 'Türkiye Laikliği kaç yıl koruyabilecek?'

2006-11-10
Merkezi İngiltere’de bulunan Ulusal Laiklik Derneği, Türkiye’de laikliğin 83’üncü yılının kutlandığını belirterek Sezer’in ardından “İslami bir partinin filizi” olan AKP tarafından seçilecek cumhurbaşkanı ile laikliğin korunup korunamayacağı endişesini dile getirdi.

Merkezi İngiltere’de bulunan Ulusal Laiklik Derneği, Türkiye’nin laikliğin 83’üncü yılının kutlandığını belirterek bu kutlamanın daha ne kadar sürebileceğini sorguladı. Ulusal Laiklik Derneği (NSS) tarafından Atatürk’ün ölüm yıldönümü 10 Kasım’da yayınlanan bir değerlendirme yazısında, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in laikliği bir “temel taşı”na benzettiği ifade edildi. Bir NATO üyesi ve Avrupa Birliği adayı olarak Türkiye’nin Batı’ya diğer hiçbir Müslüman toplumun olamadığı kadar çok yaklaştığı kaydedilen makalede, laikliğin 83’üncü yılını kutlayan Türkiye’de, yükselen İslam’ın bir tehlike oluşturabileceği değerlendirmesi yapıldı.

Sezer’in laikliğe oldukça sadık bir Cumhurbaşkanı olduğu belirtilen makalede, Sezer’in son olarak 29 Ekim resepsiyonuna eşleri İslami başörtüsü takan milletvekillerini yine davet etmediği hatırlatıldı. İktidardaki AKP milletvekillerinin çoğunun eşlerinin kapalı olduğu kaydedilen makalede, bu duruma tepki gösteren AKP üyelerinin, “Ankara’nın sosyal ajandasındaki en üst düzey etkinlik” olan resepsiyonu boykot ettiği ifade edildi. Haberde Sezer’in de bu yıl daha da ileri giderek geçen yıllarda çağrısını reddeden vekilleri davet etmediği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Sezer’in yedi yıllık görev süresinin gelecek yıl sonlanacağı hatırlatılan makalede, Sezer’in halefinin, bazıları tarafından İslami bir cephe olarak görülen AKP’nin baskın olduğu bir Parlamento tarafından seçileceği ifade edildi.