FB TW PIN NWS

Türkiye artık savaş uçağı üretimine dahil oluyor

2007-02-07
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) programının üretim evresinde yer alacak 9 ülke arasına girmenin, Türkiye'ye çok önemli ayrıcalıklar getireceğini söyledi.

Gönül, projenin, imza töreninde yaptığı konuşmada, 12 Aralık 2006'da gerçekleşen Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında, TSK'nın yeni nesil savaş uçağı olarak F-35'in seçildiğini ve Türkiye'nin JSF projesinin bundan sonraki aşaması olan Üretim, Destek ve sürekli İyileştirme Evresi'ne toplam 100 adet F-35A modeli uçak almak üzere katılım sağlanmasına karar verildiğini hatırlattı.

Karar doğrultusunda JSF projesinin Üretim, Destek ve Sürekli İyileştirme Evresi'ne ilişkin Uluslararası Mutabakat Muhtırasının 25 ocak 2007'de ABD Savunma Bakanlığında düzenlenen bir törenli imzalandığını ifade eden Gönül, böylece Türkiye'nin 1999 yılında Kavram Gösterim, 2002 yılından bu yana da Sistem Geliştirme aşamalarında yer aldığı projenin bundan sonraki üretim, Destek ve Sürekli İyileştirme Evresi'ne de tam ortak olarak katılan 9 ülkeden biri haline geldiğini kaydetti.

Gönül, projenin üretim evresinde yer alacak 9 ülke arasına girmenin gerek harekat etkinliği, gerek ülkeler arası işbirliği ve gerekse savunma sanayisi alanlarında Türkiye'ye çok önemli ayrıcalıklar getireceğini söyledi.

ANLAŞMA İMZALANDI
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, "Bu plan çerçevesinde Türk savunma sanayi için önümüzdeki 25 yıllık dönemde toplam 4,3 milyar dolar tutarında sanayi katılımı öngörülmektedir" dedi.

Savunma sanayi tarihinin en büyük tedarik programı olarak kabul edilen çok uluslu JSF programı çerçevesinde bugüne dek üretilen en gelişmiş savaş uçağı F-35'in ABD dışında tek kaynak olarak TAI tesislerinde üretilmesine yönelik anlaşma, imzalandı.

Anlaşmaya TAI adına Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Tümgeneral Hasan Peker Günal ile TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, ABD'li Northrop Grumman adına ise Taktik Sistemler ve F-35 Program Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Janis G. Pamijans imza koydu.