FB TW PIN NWS

Türkiye`nin 4`üncü çift kol nakil ameliyatı

2016-02-03
Türkiye`nin 4`üncü çift kol nakil ameliyatı
Türkiye`nin 4`üncü çift kol nakil ameliyatı

Antalya'da beyin ölümü gerçekleşen gencin bağışlanan kollarının Mustafa Sağır'a 2 Şubat 2016 tarihinde başarıyla nakledildiği bildirildi.

Antalya’da 31 Ocak 2016 tarihinde motosikletiyle trafik kazası geçiren ve beyin ölümü gerçekleşen 23 yaşındaki Emin Konar'ın Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi acil servisinde müdahaleye rağmen 1 Şubat 2016 tarihinde beyin ölümü gerçekleşti.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakil Koordinasyon Birim Sorumlusu uzman Nilgün Keçecioğlu, Emin Konar’ın ailesiyle gece boyunca yaptığı görüşme sonunda organ bağışı konusunda ikna etti. Konar’ın ailesi, kolların yanı sıra kalp, karaciğer, akciğer, böbrekler, pankreas ve korneaları bağışladı. Konar’ın kollarının Mustafa Sağır’a nakledilmesine karar verilirken diğer organları ise gün içinde belirlenecek hastalara nakledilecek.


Emin Konar'ın bağışlanan kollarının 29 yaşındaki Mustafa Sağır'a 11,5 saat süren ameliyatla 2 Şubat 2016 tarihinde nakledildiği belirtildi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan ile aynı bölümdeki öğretim üyesi eşi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibince saat 11.00'de başlayan operasyon 22.30'da sona erdi. Başarılı geçen operasyonun ardından Sağır yoğun bakım servisine alındı.

Türkiye'nin dördüncü çift kol naklini gerçekleştiren Özkan çiftin yarın nakille ilgili basın toplantısı düzenleyeceği ifade edildi.

Kol nakli ameliyatı yapılan 29 yaşındaki Mustafa Sağır, babası Mustafa Sağır ve annesi Selvi Sağır'la 2008 yılında oturdukları Adıyaman'ın Besni İlçesi Kutluca Köyü'nde tarlada çalışırken, amonyum sülfat ve amonyum nitrat karışımından yapılmış olan bulduğu bombayı kurcaladı. Bu sırada bombanın infilak etmesi sonucu ağır yaralanan Mustafa Sağır, her iki kolunu da kaybetti. Baba Mustafa Sağır, oğlunun tam 8 yıldır bu şekilde yaşamını sürdürdüğünü söyledi. Olaydan sonra oğlunun her türlü tedavi ve ihtiyaçlarıyla bizzat ilgilenen Mustafa Sağır, "Yemeğini ben yediririm, giysilerini giydirir, tıraş ve banyosunu kendim yaptırırım. O olaydan sonra oğlumun eli kolu oldum" dedi.

Mustafa Sağır, nakil için önceki gün Adıyaman'dan Antalya'ya gelmişti.

İLK ÇİFT KOL NAKLİ CİHAN TOPAL’A
Muğla’nın Milas ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Fatih Demirel’in (23) iki kolu, 25 Eylül 2010’da Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde 7 saat süren ameliyatla, Aydın’da 2008 yılında iki kolunu dirsek altından mısır silaj makinesine kaptıran Cihan Topal’a nakledildi. Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından nakil yapılan Topal, Türkiye’de ilk çift kol nakli yapılan hasta olarak tıp tarihine geçti.

İKİNCİ NAKİL ATİLLA KAVDIR’A
Uşak’ta tren çarpması sonucu beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya’nın (39) yüzü, Türkiye’de ilk defa yapılan ameliyatla Uğur Acar’a (19), kolları ve sağ bacağı ise Atilla Kavdır’a (34) 21 Ocak 2012’de 9 ve 11 saat süren ameliyatlarla nakledildi. Kılcal damarlar nedeniyle uyum sorunu yaşayan ve morarma görülen bacak 22 Ocak’ta ameliyatla alındı. Atilla Kavdır, ameliyattan 103 gün sonra 4 Mayıs 2012’de yaşamını yitirdi.

ÜÇÜNCÜ NAKİL ŞEVKET ÇAVDAR'A
Şevket Çavdar (27), 12 yıl önce elektrik çarpması sonucu sağ kolunu omuzdan, sol kolunu dirsek üstünden ve iki bacağını da diz altından olacak şekilde kaybetmişti. Organ nakli için başvuran Çavdar'a ulaşan Hacettepe Üniversitesi yetkilileri, 24 Şubat 2012 tarihinde ameliyatı gerçekleştirmişti. Trafik kazasından sonra organları bağışlanan Nazım Akan'dan (40) alınan çift kol ve bacaklar, Çavdar'a nakledilmiş; ancak kalp-damar ve kan sistemi yetersiz kalınca uzuvlar geri alınmıştı. Çavdar'ın ameliyattan 3 gün sonra hayatını kaybetmesi üzerine Sağlık Bakanlığı soruşturma başlatmış, ameliyatı yapan doktor ve Üniversite Bilim Konseyi üyelerinin kusurlu olduğu sonucuna varılmıştı. İdari ve adli soruşturma için YÖK'e ve savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu. Ancak, üniversite yönetimi soruşturmaya izin vermemişti. Buna rağmen Hacettepe Üniversitesi'nin Kompozit doku nakli ruhsatı iptal edilmişti.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda çift kol nakli için 45, yüz nakli için de 4 hasta bekliyor.