FB TW PIN NWS

Times:''Rus ajanları Litvinenko resmiyle atış talimi yapıyordu''

2007-01-30
Times, İngiltere'ye sığınan eski Rus ajan Aleksandr Litvinenko'nun radyoaktif polonyum 210 ile zehirlenme sonucu ölümü ile ilgili tartışmalara yeni bir unsur daha ekledi.

Gazetenin haberine, Litvinenko'nun kurşunlarla delinmiş bir fotoğrafı eşlik ediyor. Zira habere göre, bu fotoğraf, Rus elit özel timlerinin atış talimi yaptığı bir alanda hedef olarak kullanılıyordu. Hem de Litvinenko zehirlenmiş, fakat henüz hayattayken.

"Spetsnaz askerlerinin eski ajanın fotoğraflarını hedef olarak kullanması, Kremlin'in cinayetin arkasında olduğu suçlamalarını yeniden gündeme getirdi. Litvnenko ailesinin sözcüsü Alex Goldfarb, eski ajanın zehirlenmesinden 6 gün sonrasına ait fotoğraf için, 'Bu Aleksander Litvinenko'nun Rus güvenlik servislerinin hedef listesinin başında olduğunu kanıtlıyor. O baş düşmanlarıydı' dedi.

Atış poligonunu işleten eski bir özel tim başkanı, kuruluşunun özel bir şirket olduğunu hükümetle hiç bir bağlantısı olmadığını söyledi".
Times, başyazısında ise fotoğrafların Rusya'nın "saf değiştiren eski casus zaten kimsenin tanımadığı, önemsiz biriydi" savını çürüttüğünü vurguladı. Gazete, İngiliz polisinin soruşturmasının bir duvara çarptığını, polisin yeniden Moskova'ya gidip Rus güvenlik yetkilileri ile görüşme talebine karşılık, Moskova'nın da sürgündeki muhaliflerin iadesi ve Londra'da sorgulamalar yapma talebini öne sürdüğünü kaydetti.

Bu nedenle şimdi, "bir kovuşturma başlatılması için pek bir şans görünmüyor" diyen gazete Rusya'yı "iddialı çıkışlarının yapıcı olmayacağı" konusunda uyarmayı da ihmal etmedi.