FB TW PIN NWS

Suudilerden ABD’nin Irak planına destek

2007-01-16
Suudi Arabistan Rice ile görüşmede, Arapların Irak’ı istikrara kavuşturmaya yönelik ABD planını destekleyeceklerini söyledi, fakat bunu ancak Iraklıların başarabileceğinin altını çizdi.

Suudi Dışişleri Bakanı Suud el Faysal, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile yaptığı ortak basın toplantısında, uygulandığı takdirde Irak’ın sorunlarını çözeceğine inandıkları yeni stratejinin bütün hedefleriyle uyum içinde olduklarını söyledi. Öte yandan el Faysal, stratejinin uygulanabilmesi için Iraklılarının kendisinin bu planın hedeflerine yanıtının olumlu olması gerektiğini altını çizdi. El Faysal, “Diğer ülkeler yardım edebilir fakat karar almada esas sorumluluk Iraklıların omzunda” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da planın başarıya ulaşmasının Iraklılara bağlı olduğunu söyledi. Rice ayrıca, günün ilerleyen saatlerinde Irak planını Arap ülkeleriyle tartışmak üzere, Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin –Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Umman, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin- yanı sıra Mısır ve Ürdün’ün dışişleri bakanlarıyla Kuveyt’te bir araya gelmeyi düşündüğünü söyledi.