FB TW PIN NWS

Seçilme Yaşı 25 Oluyor

2006-10-11
TBMM Genel Kurulu’nda, Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesi, ilk tur oylamada, 423 oyla kabul edildi.

Anayasanın bir maddesinde değişiklik yapan teklifin, milletvekili seçilme yaşını 25’e düşüren maddesinin oylamasına, 458 milletvekili katıldı. Oylamada, 423 kabul, 22 ret oyu kullanılırken, 3 milletvekili ise çekimser kaldı. Oylamada 4 oy boş çıkarken, 6 oy da geçersiz sayıldı.


TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin ikinci maddesi, ilk tur oylamada 431 oyla kabul edildi. Anayasanın bir maddesinin değiştirilmesine ilişkin teklifin “kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmesi ve halk oylamasına sunulması halinde kabul edilmesini” öngören ikinci maddesi, görüşmelerin ardından gizli oya sunuldu.

Oylamaya 456 milletvekili katıldı. Madde, 17 ret oyuna karşılık 431 oyla kabul edildi. 3 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada, 2 oy boş çıktı, 2 oy da geçersiz sayıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da teklifin görüşmelerini izleyerek, oy kullandı. Erdoğan ve Baykal, oylama sonucunu beklerken milletvekilleriyle sohbet etti.

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, CHP sıralarına gelerek, bir süre Baykal ile sohbet etti. Başkanvekili Sadık Yakut, milletvekillerine, teklifin ikinci tur oylamasının, ilk tur oylamadan 48 saat sonra yapılacağını hatırlattı. Anayasa gereği, anayasa değişiklik teklifleri, iki tur halinde oylanıyor ve iki tur arasında, en az 48 saatlik süre bulunması gerekiyor. Bu nedenle, ikinci tur oylama yarın yapılacak. Teklif, 3 oylamada da Anayasa değişikliğinin kabulü için gerekli olan Meclis üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu (330) üzerinde oyla kabul edildi.

Yakut, maddenin oylamasının ardından birleşimi, bugün saat 13.00’de toplanmak üzere kapattı. CHP Adana Milletvekili Uğur Aksöz, teklifin, milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen Anayasanın 76. maddesinin ilk fıkrasında değişiklik öngören birinci maddesi üzerinde yaptığı konuşmada, dokunulmazlık konusuna değindi.

22. Dönemde dokunulmazlık sorununun da çözülmesi gerektiğini ifade eden Aksöz, bu konuda her türlü görüşmeye açık olduklarını belirtti. Aksöz, “Hiç değilse seçime kadar bütün partilerin seçim programında bahsettikleri 25 yaş ve dokunulmazlık konularını görüşmüş olalım. Milletin karşısına öyle çıkalım. Bunu yapmazsanız ne olur söyleyeyim; anketlerdeki gibi erirsiniz. O zaman biz kiminle hesaplaşacağız” dedi.

Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş da milletvekili seçilme yaşını 25’e düşürmekle Anayasa değişikliği yapıldığının iddia edilemeyeceğini söyledi. Sarıbaş, milletin isteği ve ihtiyaçları doğrultusunda Anayasa değişikliği yapılması gerektiğini kaydetti.