FB TW PIN NWS

Saddam heykeline balyozu ilk vuran Iraklı pişman

2007-04-09
Dört yıl önce bugün Bağdat'ın ABD güçlerince düşürülmesiyle birlikte Saddam Hüseyin'in Firdevs Meydanı'ndaki heykeline ilk balyozu vuran Iraklı Kazım Şerif Hasan El Cuburi, geçen 4 yıllık sürede umutlarının tümüyle kaybolduğunu ifade ederek, o tarihte yaptıklarından pişmanlık duyduğunu söyledi.


Geçen 4 yıllık dönemde ülkesinde kan ve gözyaşının eksik olmadığını anlatan El Cuburi, Saddam iktidarının şimdikinden daha iyi olduğunu belirterek geçmişe duyduğu özlemi dile getirdi. O gün balyozu heykele her vuruşunda büyük mutluluk ve umut içinde olduğunu, ancak geçen zaman içinde yaptıklarından çok büyük bir pişmanlık duyduğunu anlatan altın madalyalı emekli milli halterci Cuburi, "Anladım ki bizim 'zalim' diye bildiğimiz Saddam, bilmediğimiz zalimden çok daha iyiymiş. Şimdi kim dost kim düşman belli değil. Sokaklar ölüm kokuyor. Halk birbirine düştü. Bizi birbirimize düşürdüler. Irak halkının beklediği, bize vaat edilen barış, demokrasi ve kardeşlik nerede?" diye yakındı.


Keşke o gün o Saddam heykeline hiç dokunmasaydım diye pişmanlığını dile getiren El Cuburi, "Amerikan işgali altında yaşamaktansa Saddam Hüseyin dönemini yaşamayı daha çok isterdim. Heykeli yıktığıma çok pişmanım. Benim için hayatımda büyük bir hata olarak kalacak" ifadelerini kullandı.


Geçimini Japon otomobil ve motosiklet tamiri yaparak sağlayan ve bu nedenle çevresinde "Japon Kazım" olarak anılan Kazım Şerif Hasan El Cuburi, ABD'yi 'diktatörlükten daha kötü diktatör' olarak nitelerken, her gününü ölüm korkusuyla geçirdiğini, bu üzüntüsünden dolayı da 4 yılda 18 kilo verdiğini anlattı. Amerikan Başkanı George Bush'a "Artık askerlerini Irak'tan çek. Dayanacak gücümüz kalmadı" diye mesaj gönderen El Cuburi, beklediği özgürlük ve demokrasinin bu şekilde olmadığını ifade etti.


Irak halkı için her doğan günün bir öncekinden daha kötü olduğunu anlatan El Cuburi, Amerika'nın, "demokrasi" vaadiyle ülkesini perişan ettiğini, mevcut hükümetin ise halkın çıkarlarının tam aksine bir yönetim sergilediğini anlattı. Saddam Hüseyin iktidarında insanların bundan daha huzurlu ve güvenli bir yaşam sürdüğünü ifade eden El Cuburi, Irak'ın içinde bulunduğu mevcut durumu ise "ABD soykırımı" olarak nitelendirdi. Kazım Şerif Hasan El Cuburi, işgalden bu yana geçen 4 yıl sonunda Irak'ta kanlı bilançonun içler acısı olduğunu sözlerine ekledi.