FB TW PIN NWS

SHP’nin 301 anketinden 'madde tamamen kaldırılsın' çıktı

2006-10-24
SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın, TCK’nın 301. maddesinde ölçünün "maddi zarar doğuracak şekilde şiddeti tahrik ve teşvik etmek" şeklinde alınması ve 301. maddenin buna göre değiştirilmesi gerektiğini ifade etmesine karşın, partinin anketine katılanların yüzde 41’i 301. maddenin tamamen kaldırılmasını istedi.

SHP’nin, “TCK’nın 301. maddesi ile ilgili nasıl bir düzenleme yapılmalı” anketinden, Genel Başkan Murat Karayalçın ve parti yöneticilerinin görüşü dışında bir sonuç çıktı. Ankete katılanların yüzde 41’i 301. maddenin tamamen kaldırılması yönünde görüş bildirirken, yüzde 30’u maddenin aynen kalması, yüzde 29’u ise maddenin değiştirilmesi yönünde oy kullandı.

Oysa SHP Lideri Karayalçın 301. madde ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde, AKP ve CHP’yi 301. madde üzerinde ittifak kurarak, “akılları sıra milliyetçilik gösterisi” yapmakla suçlamış ve 301. maddenin kendileri için bir demokrasi sorunu olduğunu dile getirmişti. Karayalçın, 301. maddeyle ilgili şu görüşleri dile getirmişti:
“Bu maddeyle ilgili iki unsur dikkati çekmektedir. Birincisi 'hakaret' ikincisi 'eleştiri' unsurudur. Türkiye'ye, Türklüğe TBMM'ye hakaret edilemez. Bunu kabul edemeyiz. Bir de işin eleştiri unsuru var. Bu 301'inci maddenin son fıkrasında yer almaktadır. Burada sorun neyin hakaret, neyin eleştiri olduğu, daha doğrusu eleştirinin tanımıdır. SHP olarak bize göre ölçü ‘maddi zarar doğuracak şekilde şiddeti tahrik ve teşvik etmek’ şeklinde alınmalıdır ve 301. madde buna göre değiştirilmelidir.”