FB TW PIN NWS

Rice:'Elimiz kolumuz bağlı duramayız'

2007-01-12
ABD yönetimi, "İran'ın Irak'ı istikrarsızlığa sürükleme faaliyetleri karşısında sessiz kalmayacağı" uyarısında bulundu.

Amerikan "Fox News" kanalında konuşan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, "İran, Irak'ta Amerikan çıkarlarına karşı faaliyette bulunurken elimiz kolumuz bağlı oturmayız" dedi.

Rice, Irak'ın Erbil kentindeki İran konsolosluğunun Amerikan askerlerince basıldığı haberini ise doğrulamadı.
Kürt ve İran kaynakları, konsolosluk baskınında 5 İranlı görevlinin askerlerce götürüldüğünü söylemişti.

ABD, İRAN KONSOLOSLUÐUNUN BASILDIÐINI YALANLADI
ABD, İran'ın Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentindeki konsolosluğunun basıldığını yalanladı.
Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, hedef alınan binanın İran konsolosluğu olmadığını belirtti.
"Konsolosluk binası veya hükümete ait bir bina değildi" diyen sözcü, bu bilgiyi Irak'taki Amerikan güçlerinden aldıklarını söyledi.
Baskında gözaltına alınanların uyrukları hakkında bir açıklamada bulunmayan sözcü Whitman, bu kişilerin "Irak ve koalisyon güçlerini hedef alan eylemlerle yakın ilişki içinde olduklarından şüphelendiklerini" kaydetti.

TAHRAN YÖNETİMİNDEN BASKINA TEPKİ
İran, Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde bulunan temsilciliğinin ABD askerlerince basılarak 5 İranlı çalışanın gözaltına alınmasına sert tepki gösterdi.

Devlet televizyonunda canlı yayımlanan bir haber programına katılan İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, ABD'nin İranlı diplomatlara yönelik daha önce de bu gibi girişimlerde bulunduğunu anımsattı ve "ABD'nin İran'a karşı düşmanca politikaları doğrultusunda yapılan saldırıyı kınadıklarını" söyledi.

"Bu saldırı, İran ve Irak arasındaki dostane ilişkileri zedelemek için yapılmıştır ama buna izin vermeyeceğiz" diyen Hüseyni, olayın ilk dakikalarından beri Bağdat'taki büyükelçilikleri aracılığıyla konuyu takip ettiklerini, Irak'ın ve ABD ile ilişkilerin dolaylı sürdürüldüğü İsviçre'nin Tahran büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığına çağırıp, açıklama istediklerini bildirdi.