FB TW PIN NWS

Peru'da koka gerginliği tırmanıyor

2007-04-19
Peru'da grev yapmakta olan koka bitkisi üreticisi çiftçiler, müzakere masasına oturması için hükümete 24 saat süre tanıdılar.


Çiftçiler, aksi takdirde, ülkenin orta kesimlerindeki karayollarına kurdukları barikatları kaldırmayacakları ve yolları süresiz kesecekleri tehdidinde bulundular. Binlerce çiftçi, koka bitkisi üretiminden vazgeçilmesi için çaba harcayan hükümetin sertleşen tutumunu protesto ediyor.



Peru Cumhurbaşkanı Alan Garcia, kısa bir süre önce ülkedeki kokain üretimine karşı savaş ilan etti. Koka bitkisinin yaprağı, kokainin hammaddesi. Peru, Kolombiya'dan sonra dünyanın ikinci büyük kokain üreticisi. Koka bitkisine ilişkin gerginlik tırmanırken, grev yapan çiftçiler protestolarını, "Ya koka, ya ölüm" sloganıyla sürdürüyor.



Çiftçiler, hükümetin koka bitkisini ortadan kaldırma programını reddediyor ve bu politikanın hayata geçirilmesinde diretildiği takdirde ülkede şiddet eylemlerinin patlak verebileceği uyarısında bulunuyor. Cumhurbaşkanı Alan Garcia ise çiftçilerin uyuşturucu ticareti yapan çeteler tarafından kışkırtıldığını söyleyerek, grevcilerle tartışılacak birşey olmadığını vurguluyor.



Cumhurbaşkanı'nın bu tutumu, ABD'nin Peru büyükelçisi James Curtis Struble tarafından da destekleniyor. Struble, Latin Amerika'nın bu bölgesinde koka üretiminin ortadan kaldırılmasının gerekli olduğunu, çünkü üretilen kokanın doğrudan kokain yapımında kullanıldığını söyledi. Amerikalı büyükelçi, bölgede Işıldayan Yol militanlarının faaliyet gösterdiğine de dikkat çekti.



Perulu yetkililer, geçtiğimiz hafta koka üretiminin durdurulması için görevlendirilen bir ekibi hedef alan ve bir işçinin ölümüyle 10 polisin yaralanmasına yol açan saldırının ardında Işıldayan Yol'un olduğunu ileri sürüyor. Fakat Peru'daki yaklaşık 60 bin ailenin geçimi, değerli bir bitki olan koka üretimine bağlı.



Cumhurbaşkanı Garcia ise birkaç gün sonra, serbest ticaret anlaşması imzalamak amacıyla ABD Başkanı George Bush'u ziyaret edecek ve Washington'un uyuşturuculara karşı ilan ettiği savaşta kararsız görünmek istemiyor.