FB TW PIN NWS

Pentagon'un Irak için propaganda atağı

2006-10-31
Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı, Irak'ta yaşananları kendi bakış açısıyla anlatmayı hedefleyen yeni bir halkla ilişkiler birimi kurdu.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, sekiz ay önce Amerika'nın, düşmanlarının propaganda savaşının gerisinde kaldığını söylemişti. Washington'da Savunma Bakanlığı Pentagon bünyesinde oluşturulan yeni birim, 24 saat boyunca özellikle internet üzerinde Irak'taki gelişmelere ve iddialara yanıt verecek.

Donald Rumsfeld, El Kaide gibi grupların yeni iletişim yöntemlerini kendi bakanlığından daha etkili kullandıklarını; ordunun kendisini küresel medyadaki değişimlere adapte etmesi gerektiğini savunmuştu. Washington'daki BBC muhabiri Justin Webb, Bush yönetiminin, dış dünyanın Irak'taki gerçek tabloyu göremediğine inandığını aktarıyor.

Beyaz Saray, özellikle internete konulan ve batı yayın organlarına verilen görüntülerden direnişçilerin serbestçe hareket edip, istedikleri zaman eylem yapabileceği gibi bir hava doğmasından, bunun sonucunda da Amerikan kamuoyunda savaşın gidişatı konusunda karamsarlık oluşmasından endişe ediyor.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, bu yılın başlarında kendi ifadesiyle Amerika'nın düşmanlarının medyayı yönlendirme ustalığının uykularını kaçırdığını söylemişti. Pentagon bünyesinde oluşturulan ve 24 saat görev yapacak birim de bu kaygıların bir ürünü. Pentagon sözcüsü, haberlere anında tepki vererek tarihe doğru kayıt düşmek istediklerini söylüyor.