FB TW PIN NWS

‘Papa’nın Ziyaret Amacı Diyalog Değil’

2006-10-02
Papa 16. Benedikt’in İslam dünyasının tepkisini çeken konuşması ve Türkiye ziyaretinin amacının, Katolik Kilisesi ile Ortodoks Kilisesi’nin birleşmesini sağlamak olduğu iddia edildi.

International Herald Tribune gazetesinde yayımlanan bir yazıda, Papa’nın geçen ay Almanya’da yaptığı ve İslam dünyasında tepkilere yol açan konuşmasında Türkler tarafından kuşatılmış Bizans imparatorunun sözlerinden alıntı yapmasının, Doğu Ortodoks Kilisesi’ne mensup 240 milyon Hıristiyan tarafından alışılmadık bir dayanışma ifadesi olarak algılanacağı kaydedildi.

“Bizansa doğru yelken açmak” başlığını taşıyan yazıda, 79 yaşında ve sağlığı kötü olan Papa’nın, Hıristiyanlığın Avrupa’ya yeniden ele geçirmesini istediği, bunu gerçekleştirmek için de ilk aşamada, Hıristiyanlar arasında birliği sağlamaya çalışacağı belirtildi.

PROTESTANLARLA FARKLILIK BÜYÜK
International Herald Tribune, “Bu proje gerçekçi görünmeyebilir ancak bunun için ilk aşamada Hristiyanlar arasında birliğin sağlanması gerekecektir. Papa’ya göre, Katolikler ile Protestanlar arasında teolojik ayrılıklar çok büyük ve bu alanda bir ilerleme beklenemez. Ancak Katoliklerin ardından dünyadaki ikinci büyük Hristiyan kitlesi olan Doğu Ortodoks kilisesi ile durum farklı. İki toplumu ayıran büyük teolojik görüş ayrılıkları yok. Katolikler ve Ortodokslar arasında bir tür birleşme sadece mümkün olan bir şey değil, Papa’ya göre son derece arzulanan bir şey” görüşüne yer verdi.

AMAÇ BARTHOLOMEOS’LA GÖRÜŞMEK
Yazıda, Papa’nın Kasım ayı sonundaki Türkiye ziyaretinin temel hedefinin de bu olduğu öne sürüldü.

16. Benedikt’in acil bir siyasi konu olarak görmesine karşın Müslümanlarla diyalog arayışında da olmayacağını yazan gazete, Papa’nın İstanbul’da Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’la görüşmesinde sıcak bir şekilde karşılanacağına kuşku olmadığı dile getirildi.

Gazete, 16. Benedikt’in Papa seçilirken geleneksel olarak Papalara verilen ‘Batı Patriği’ unvanından vazgeçtiğini ve Ortodokslarla olan bir teolojik ayrılığı ortadan kaldırdığını anımsattı.