FB TW PIN NWS

Pamuk Hakkında Açılan Davalar

2006-10-12
Orhan Pamuk, son yıllarda kitapları kadar dile getirdiği iddialar, medyaya verdiği mülakatlar ve hakkında açılan davalarla gündeme geldi.

Orhan Pamuk bir İsviçre gazetesine yaptığı “Bu topraklarda 1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü” şeklindeki açıklaması nedeniyle tepkileri üzerine çekti.

6 Şubat 2005’te verdiği bu demeç nedeniyle “Türklüğü aşağılamak” iddiasıyla 301. maddeden 6 aydan 3 yıla kadar hapsi istendi. Avrupa Birliği’nin de dikkatle izlediği dava olaylı geçti. Bazı kişiler Orhan Pamuk’un bulunduğu minibüse saldırdı..

Ancak mahkeme soruşturma şartı olan iznin Adalet Bakanlığı’nca verilmediği gerekçesiyle 23 Ocak 2006’da davanın düşmesine karar verdi. Ancak 301. madde Orhan Pamuk ile Türkiye-AB ilişkileri sürecinin gündemine oturdu. Pamuk’un aynı demeciyle ilgili olarak Şehit Anaları Derneği de tazminat davası açtı ancak hakim bu davanın da düşmesine karar verdi

Aralarında Yaşar Kemal, Çetin Altan, Asaf Savaş Akat, Fazıl Say ve Adalet Ağaoğlu’nun da bulunduğu bir grup aydın Orhan Pamuk’un yargılanması sırasında yaşananlar üzerine bir bildiri yayınlayarak Pamuk’a destek verdi. Bildiride Türk Ceza Kanunu’nun 301 ve 350’nci maddelerinin düşünce ve ifade özgürlüğünü engellediği iddia edildi..

Pamuk hakkındaki bir suç duyurusu da Alman Die Welt gazetesinde yayınlanan bir beyanından ötürü yapılmıştı. Mülakatında orduyu hedef aldığı iddia edilen Pamuk’un karşısına yine 301. madde çıktı. Ancak bu suç duyurusuna takipsizlik kararı verildi.

Nisan 2006’da ise Mısır Çarşısı davası sanığı Sosyolog Pınar Selek’e destek için yayımlanan bildiride imzası bulunan Orhan Pamuk hakkında yargıyı etkilemeye çalıştığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Konuyla ilgili soruşturma sürüyor.