FB TW PIN NWS

Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan atandı

2023-06-09
Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan atandı
Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan atandı.

ABD’de 'Müthiş Türk kızı' olarak tanınan, yatırım bankalarının Rolls-Royce'u olarak kabul edilen Goldman Sachs gibi finans devleri ile çalışan Hafize Gaye Erkan (41) yeni Merkez Bankası Başkanı olarak görevlendirildi.

9 Haziran 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yer alan karara göre Mehmet Ali Akben'in yerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı’na 2021’den beri TCMB Başkanı olarak görev yapan Şahap Kavcıoğlu atandı. Yerine, Merkez Bankası Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan atandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı'na TCMB atanmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu atama ile Hafize Gaye Erkan, TCMB'nin en genç ve ilk kadın başkanı olarak tarihe geçti.

Hafize Gaye Erkan, San Francisco Business Times'ın 2018 yılında yaptığı araştırmaya göre, Amerika'nın en büyük 100 bankasında Başkan veya CEO unvanına sahip 40 yaşın altındaki tek kadın seçilmişti.

First Republic Bank'ta 2014 yılında çalışmaya başlayan Hafize Gaye Erkan, burada çalıştığı yaklaşık 8 yıl süresince eş icra kurulu başkanı (Co-CEO), başkan, yönetim kurulu üyesi, yatırım direktörü, mevduat direktörü ve risk eş direktörü olarak görev yaptı. Merkezi ABD'de bulunan mücevher şirketi Tiffany & Co'da 2 yıl yönetim kurulu üyesi olan Hafize Gaye Erkan, 2022'de, Fortune 500'de yer alan küresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan'ın yönetim kuruluna katıldı.

Hafize Gaye Erkan 2018'de San Francisco Business Times'ın 40 Yaş Altı 40 Listesi"ile Crain New York Business'ın 40 Yaş Altı 40 Listesi'nde yer aldı.

Hafize Gaye Erkan, 2019 yılında da Crain's'in Bankacılık ve Finans Sektöründe Önemli Kadınlar Listesi ile American Banker'ın İzlenmesi Gereken Kadınlar Listesi'ne girdi. Bankacılık, yatırım, risk yönetimi, teknoloji ve dijital inovasyon konularında uzmanlığa sahip olan Hafize Gaye Erkan, Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finansal Mühendislik Bölümü Danışma Konseyi'nde de görev yapıyor.