FB TW PIN NWS

Kerkük'te Araplar ayaklanmaya hazırlanıyor

2007-02-06
Çeşitli sivil ve siyasi parti temsilcilerinden oluşan Araplar, dün başkent Bağdat'ta toplanan 140. Maddeyi Uygulama Yüksek Komisyonu'nun kararına tepki gösterdi. 2003 yılından bu yana 400 bin Kürt'ün kente yerleştirildiği ifade ediliyor.

Baas rejimi döneminde Kerkük'e yerleştirilen Arap ailelerinin eski yerlerine geri gönderilmesini öngören komisyon toplantısının insan hakları ihlaline girdiğini kaydeden Araplar, Kerkük'teki Araplar'ı yerlerinden edecek bu kararı kabul etmediklerini ve hükümetin takındığı tavrın da kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Arap İstişare Meclisi, Sadr Hareketi ve Cumhuriyetçi Parti gibi önde gelen siyasi partilerin de aralarında bulunduğu çeşitli aşiret ve sivil toplum örgütü üyelerinden oluşan Kuzey Irak'taki Arap temsilciler, bugün Kerkük'te bir araya gelerek komisyonun dün aldığı kararlara tepki gösterdi. Söz konusu komisyon ve merkezi hükümetin aldığı kararın tamamen yanlış olduğunu belirten taraflar, kararın düzeltilmemesi durumunda ayaklanmaya kadar gidebileceklerini ifade ediyor.

Meselenin çözümünü öngören ve Federal Irak Anayasası'nda yer alan 140. maddenin kendilerini dışlamaya yönelik olduğunu belirten Kerkük Vali Yardımcısı ve Arap İstişare Meclisi Milletvekili Muhammed Halil El Cuburi, kararın tehlikeli olduğunu kaydederek, hükümetin bu tehlikeyi göremediğini söyledi.

Hükümet yetkililerini pek çok kez uyardıklarını anlatan El Cuburi, şöyle konuştu: "Kerkük'ten hiçbir Arap çıkmayacak. Bu insanlar, 40 yıldır Kerkük'te yaşıyor. Çoğu burada doğup büyüdü. Bu nasıl bir davranıştır ki; insanı doğup büyüdüğü yerden sürüyorsunuz. Gerekirse ölürüz ama burayı terk etmeyiz" Başkasına zulüm edilmesini hiçbir zaman istemediklerini de ifade eden Arap milletvekili Cuburi, kimsenin yaşadığı yerden sürülmesine müsaade etmeyeceklerini, bunun karşılığının ne para ne de pul olduğunu söyledi.

Anayasadaki 140. maddenin kendilerini yok saydığını anlatan Arap Cumhuriyetçi Partisi Başkanı Abdurrahman Munşit El Asi ise, "Biz gerek yazılı gerek sözlü olarak mevcut hükümeti bu konuda çok uyardık. Dün alınan karar, bardağı taşıran son damla olmuştur. Bundan sonrası ayaklanmaya kadar gidecektir. Bunun sorumlusu hükümettir" diye konuştu. İlk olarak silahsız eyleme başvuracaklarını anlatan El Asi, kararın düzeltilmemesi halinde bu eylemin silahlı eyleme kadar uzanacağını anlattı.

Parlamentoda 30 sandalyesi bulunan ve kabinede 6 bakanla hükümette yer alan Şii partilerden Sadr Hareketi Kerkük Milletvekili Hasan El Masdeli de, kararın geri alınmaması durumunda partisinin hükümete olan desteğini keseceğini bildirdi.

KERKÜK'E 400 BİN KÜRT YERLEŞTİ

Arap temsilciler, Baas Partisi iktidarında Kerkük'ten 9 bin Kürt'ün gönderildiğini, ancak buna karşın ABD işgalinin başladığı 2003 yılından bu yana son 4 yılda 400 bin Kürt'ün kente yerleştirildiğini ifade ediyor.

Kerkük'ün Irak'ın bir parçası olarak kalmasını isteyen taraflar, gerçekleştirdikleri toplantının hükümete son uyarı niteliği taşıdığını vurguluyor.

Federal Irak anayasasında ilgili maddeye ilişkin kurulan "140. Maddeyi Uygulama Yüksek Komisyonu'nun aldığı kritik kararlardan birinin Baas rejimi döneminde Kerkük'e yerleştirilen Arapların eski yerlerine geri gönderilmelerini benimsiyor. Kenti terk edecek Araplar'a bir parça arazi ile birlikte 20 milyon Irak dinarı (15 bin Amerikan doları) tazminat ödemeyi öngörüyor. Bunun yanında eski rejimde imzalanan zirai anlaşmaların iptal edilmesi ve ziraat arazilerinin eski sahiplerine geri iade edilmesini de içeriyor.
Komisyonun aldığı kararlar, dün Irak Başbakanı'nın onayına sunulmuştu.