FB TW PIN NWS

Kanal İstanbul yapılmalı mı ? anketi

2020-02-05
Kanal İstanbul yapılmalı mı ? anketi
Kanal İstanbul yapılmalı mı ? anketi...

"Kanal İstanbul yapılmalı mı?" anketinden dikkat çeken sonuçlar çıktı.

İstanbul'un 30 ilçesinde yapılan araştırmada "Sizce Kanal İstanbul projesi yapılmalı mı yapılmamalı mı?" sorusuna yüzde 53,7'lik kesim "Yapılmamalı" yanıtını verdi. Yapılmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 35,9'da kaldı.

İktidar ve muhalefeti karşı karşıya getiren Kanal İstanbul projesiyle ilgili yapılan son anket, kamuoyu ile paylaşıldı.

Hakan Bayrakçı'nın sahibi olduğu SONAR Araştırma Şirketi tarafından 27 Ocak - 3 Şubat tarihleri arasında İstanbul'da nüfusu en yüksek olan 30 ilçede 2 bin 69 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan anketten dikkat çeken sonuçlar çıktı.

Araştırmaya katılanlara ilk olarak "Kanal İstanbul projesi hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?" sorusu yöneltildi. Soruya yanıt verenlerin yüzde 39'u "Hiçbir bilgim yok" yanıtını verdi. "Yeterince bilgim var" diyenlerin oranı ise yüzde 24,1'de kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ne olursa olsun yapacağız" dediği Kanal İstanbul projesiyle ilgili vatandaşlara yöneltilen bir diğer soru"Sizce Kanal İstanbul projesi yapılmalı mı yapılmamalı mı?" oldu. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 53,7'si "Yapılmamalı" yanıtını verirken, yüzde 35,9'luk kesim "Yapılmalı" yönünde görüş bildirdi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, politik tartışmalara sebep olan Kanal İstanbul için "Siz ne derseniz deyin, biz bu projeyi yapacağız" demişti.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Hayalim, hülyam" dediği Kanal İstanbul projesinin kente ihanet olduğunu belirterek "Bu kadim şehri alt üst edecek projeye sonuna kadar karşıyız" şeklinde konuşmuştu.

Kanal İstanbul haritası ve güzergahı : Kanal İstanbul Karadeniz kısmında Karaburun'dan başlayıp, Terkos, Durusu, Dursunköy, Sazlıdere barajı üzerinden geçip Küçükçekmece'den Marmaraya bağlanacak. Kanal İstanbul haritasında dikkat çeken noktalar ise 2 barajın bu projenin güzergahında olması. Kanal ile birlikte hem Terkos hem de Sazlıdere barajları kanala bağlanmış olacak. Küçükçekmece Gölü de Kanal İstanbul'a dahil olacak.

5 FARKLI GÜZERGAH İNCELENDİ : 35 kurumun yaptığı ortak çalışma ile ortaya çıkarılan Kanal İstanbul güzergahı, çevresel koşullar ile flora ve fauna durumu da tespit edilerek kararlaştırıldı. Proje oluşturulurken, maden alanları, sit alanları, hassas bölgeler, yer altı ve yerüstü su, toprak kaynakları, denizcilik ve ulaştırma ağlarına etkisi, yarma hacmi, kanal uzunluğu, kamulaştırma, yerleşim alanlarına etkisi gibi unsurlar dikkate alındı. Bunun için 5 farklı güzergah üzerinde çalışmalar yapıldı ve son karar verildi.

YER ALTI SU AKIŞI VAR : Kanal İstanbul güzergahı boyunca yer altı suyu akımları tespit edildi. Farklı zemin türleri tespit ile bu zeminlerin her birinin geçirimliliklerinin farklı olduğu belirlendi. Yer altı sularının, olumsuz etkilenmemesi için Kanal İstanbul çalışmaları belirlenen koridorda hassas bir şekilde yürütüldü. Yer altı sularının ve temiz su havzalarının etkileşimleri uzmanlar tarafından detaylı bir şekilde haritalandırıldı.

Bütün bu değerlendirmeler sonunda 4. alternatif olan "Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu" koridorunun Kanal İstanbul Projesi için en uygun güzergah olduğu ortaya çıktı. Kanal İstanbul Küçükçekmece Gölü'nden girecek ve Sazlısu Barajı'nın oradan Terkos Barajı'nın doğusundan Karadeniz'e çıkmış olacak. Kanal İstanbul güzergahı yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda olacak.